Karar 24 Ağustos'ta açıklanacak

Norveç'te gerçekleştirdiği iki ayrı terör saldırısında 77 kişiyi öldüren Norveçli aşırı sağ görüşlü terör sanığı Anders Behring Breivik'in son duruşmasında, sanık avukatı müvekkilinin akıl hastanesinde değil cezaevine gönderilmesini istedi. Mahkeme, kararını 24 Ağustos'ta açıklayacağını bildirdi.

Karar 24 Ağustosta açıklanacak
22 Haziran 2012 Cuma 16:51 tarihinde eklendi.

 

Norveç'in başkenti Oslo'daki Bölge Mahkemesi'nde 19 Nisan'dan bu yana devam eden davanın bugünkü son duruşmasına, Breivik'in başkent Oslo ve Utöya Adası'nda gerçekleştirdiği saldırılardan sağ kurtulanlar ile birlikte, ölenlerin yakınları da katıldı. Ancak duruşmada, Breivik'e son sözü sorulup konuşmasına başladığında, tüm müştekiler sanığı protesto etmek için duruşma salonunu terk etti. 
     
Davanın son duruşması Norveç televizyonu NRK tarafından canlı verilirken, birçok uzmanın da görüşüne başvuruldu. Ancak Breivik konuşurken, yayın kesildi. 
     
  -"Ceza verin"- 
     
Son duruşmada, ilk önce Breivik'in avukatları savunmalarını yaptı. Avukat Geir Lippestad'ın okuduğu son savunmada, geçtiğimiz yıl 22 Temmuz'da gerçekleşen saldırıların korkunç olduğunu ve dünyanın en özgür ülkesi Norveç'te gerçekleşmesinin de ayrı bir üzüntü kaynağı olduğunu söyledi. Avukat daha sonra savumasınına devam ederek, mükekkili Breivik'in akli dengesinin yerinde olduğu üzerinde durdu. Savunmada, dün mütalaasını veren savcının öne sürdüğü gibi Breivik'in psikiyatr hastası olmadığını, cezai ehliyetinin yerinde olduğunu belirterek, müvekkilinin tedavi için psikiyatri kliniğine gönderilmemesini, bunun yerine eylemlerinden dolayı mümkün olan en hafif hapis cezasına çarptırılmasını istedi. Brevik'in avukatı savunmada özellikle, eylemlerin politik amaç taşıdığı ve müvekkilinin politik görüşleri olan bir terörist olduğu iddiası üzerinde durarak, sanığın düşünüldüğü gibi şiddet yanlısı bağnaz bir psikiyatr hastası olmadığını kanıtlamaya çalıştı. 
     
Breivik ise son gününde avukatının yaptığı savunmayı sakin bir şekilde yerinde oturarak ve notlar alarak dinledi. 
     
Öğlen vaktinde verilen bir saatlik aradan sonra yeniden başlayan duruşmada, Breivik'e yargılamayla ilgili son sözü soruldu. 
     
-"Karar 24 Ağustos'ta"- 
     
Breivik, saldırılardan sonra kendisini 37 uzmanın kontrol ettiğini ve bunlardan 35'inin kendisi hakkında hasta olmadığını söylediklerini öne sürerek, "Akıl sağlığım yerinde, psikiyatr hasta değilim" dedi. Breivik, "Norveç ve diğer Avrupa ülkelerinde daha vahşi ve barbar saldırıları durdurmak için gerçekleştirdiği daha ufak çaplı saldırının tarih içinde haklı gösterileceğine inandığını" söyledi. 
   
Avukatların son savunması ve Breivik'in son sözünü söylemesinin ardından mahkeme heyeti kararını vermek üzere duruşmanın sona erdiğini açıkladı. Mahkeme Başkanı, Breivik ile ilgili kararını 24 Agustos'ta açıklayacağini duyurdu. 
     
Mahkeme, savcının mütalaasında belirttiği gibi Breivik'in akli dengesinin yerinde olmadığını ve cezai ehliyetinin bulunmadığına hükmederse, Breivik'in psikiyatr hastası olduğunu bildirip, tedavisi için bir klinige göndermeye karar verebilir. Mahkemenin önündeki diğer seçenek ise, sanığın akli dengesinin yerinde olduğuna karar verilerek, eylemlerin cezasını çekmesi için 21 yıl hapis cezası verilmesi. 
     
Savcı, tedavi altında tutulmasını istiyor- 
     
Mahkemede dün görülen duruşmada mütalaasını okuyan savcı, Breivik'in aklı dengesinin yerinde olmadığını, paranoid şizofren hastası olduğuna dikkat çekerek, sanığın psikiyatr kliniğinde tedavi altında tutulmasını istemişti. 
     
Breivik, 22 Temmuz 2011'de Oslo'daki hükümet binası önünde patlattığı bomba ile 8 kişinin ölmesine, 9 kişinin yaralanmasına neden olmuş, aynı gün sahte polis kıyafeti ile gittiği ve İşçi Partisi Gençlik Kolları üyelerinin bulunduğu Utöya Adası'nda, silahıyla 69 genci öldürmüş, 33'ünü de yaralamıştı. Breivik'in adadaki eylemi 72 dakikada gerçekleştirdiği tespit edilmişti. Saldırı sırasında Gizem Doğan isimli bir Türk de hayatını kaybetmişti. 
     
Bu arada Breivik hakkında hazırlanan iki ayrı psikiyatr raporlardan birinde, sanığın ağır paranoid şizofren hastası olduğu ve akli dengesinin yerinde olmadığı, bu nedenle cezai ehliyetinin bulunmadığı belirtilmiş, başka bir raporda ise zanlının aklı dengesinin yerinde olduğu ve aşırı sağ görüşlere sahip biri olduğu ifade edilmişti.