'Karar memnuniyet verici'

Dışişleri Bakanlığı, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının reddini suç sayan yasanın Fransa Anayasa Konseyi tarafından iptal edilmesine ilişkin, ''Vahim bir hatanın Fransa'daki en yetkili hukuk merci tarafından düzeltilmesi memnuniyet vericidir'' değerlendirmesinde bulundu.

Karar memnuniyet verici
28 Şubat 2012 Salı 21:59 tarihinde eklendi, 1.655 kez okundu.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Fransa Anayasa Konseyinin, ''Yasa tarafından tanınan soykırımların inkarının cezalandırılması''na yönelik yasa tasarısını anayasaya aykırı bularak iptal ettiği hatırlatıldı. 
    
Söz konusu yasanın, Türkler ile Ermenilerin ortak tarihlerinin sancılı bir bölümüne ilişkin Ermeni görüşlerinin sorgulanmasını yasaklamayı hedefleyen, tek taraflı bir girişim olduğu vurgulanan açıklamada, ''Yasanın Anayasa Komisyonu tarafından iptal edilmesini, Fransa'da ifade ve araştırma özgürlüğü, hukuk devleti ve uluslararası hukuk ilkeleriyle bağdaşan; tarihin siyasallaştırılmasına karşı duran bir adım olarak görüyoruz. Vahim bir hatanın Fransa'daki en yetkili hukuk merci tarafından düzeltilmesi memnuniyet vericidir'' denildi. 
    
İhtilaflı tarihi konularda üçüncü ülkelerin özensiz ve peşin hükümlü müdahaleler yerine, ilgili taraflar arasında diyalog ve çözümü özendirici, tarafsız bir tutum sergilemelerinin tercihe şayan bir yaklaşım olduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: 
    
''Fransa'nın bundan böyle Türkiye ile Ermenistan arasında tarih konusundaki ihtilafın, adil ve bilimsel temelde ele alınması için yapıcı bir yaklaşım içinde olmasını; sorunu daha derinleştiren değil, çözümü destekleyen katkılar yapmasını ümit ediyoruz. Böyle bir yaklaşım, Türk-Fransız ilişkilerinin hak ettiği mecrada ve her alanda geliştirilmesine de katkı sağlayacaktır.''