Karate Şampiyonası Budapeşte'de başladı

48.48.Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de başlayan 48.Avrupa Büyükler Karate Şampiyonası'nın ilk gününde Türk karateciler altı sıklette finale yükseldi.

Karate Şampiyonası Budapeştede başladı
09 Mayıs 2013 Perşembe 23:38 tarihinde eklendi, 1.230 kez okundu.

 

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de başlayan 48. Avrupa Büyükler Karate Şampiyonası'nın ilk gününde Türk karateciler altı sıklette finale yükseldi. Aykut Kaya, Enes Erkan, Ömer Kemaloğlu, Serap Özçelik, Tuba Yenen ve Şeyda Burucu cumartesi günü altın madalya mücadelesine çıkacak. Üç karateci de bronz madalya için tatamide olacak. 
 
48. Avrupa Büyükler Karate Şampiyonası Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de başladı. 45 ülkeden toplam 703 sporcunun katıldığı şampiyonanın ilk gününde organizasyonun yapıldığı Sport Hall Ice Palace'da Türk fırtınası esti. Bireysel kumite ve kata mücadelelerinin yapıldığı ilk gün Türkiye beş kategoride finale çıktı. Üç karatecimiz de cumartesi günü bronz madalya maçına çıkacak. 
 
Organizasyonda Türkiye adına ilk finalist Kasım ayında dünya şampiyonluğunu kazanan Enes Erkan oldu. +84 kiloda tatamiyi çıkan Erkan ilk turda Belçikalı rakibi B. Vanwaesberghe'yi maçın bitimine 1.41 saniye kala 8-0 teknik nakavtla mağlup etti. İkinci maçta Karadağlı rakibi A. Cecuncajanin karşısında puan almakta zorlanan Erkan maçın bitimine 16 saniye kala rakibine vurduğu tek yumrukla 1-0 galip gelmeyi başardı. Üçüncü turda Lüksemburglu E. Sabotic karşısında maça çok hızlı başlayan ve ilk 30 saniye içinde üst üste aldığı puanlarla 5-0 öne geçen dünya şampiyonu Erkan, mücadeleyi 5-2 kazanarak grup finaline çıktı. 
 
ENES ERKAN KORKUTTU 
 
Enes Erkan grup finalinde Kasım ayındaki Dünya Şampiyonası'nda mağlup ettiği Alman Jonathan Horne ile karşılaştı. Büyük çekişmeye sahne olan maç 1-1 devam ederken, Horne'un maçın bitimine 38 saniye kala vurduğu kontrolsüz yumruk sonucu Enes Erkan'ın alnı açıldı. Enes Erkan doktorlar tarafından tedavi altına alınırken, rakibi diskalifiye edildi. Enes Erkan'ın yanına giderek geçmiş olsun dileğinde bulunan Karate Federasyonu Başkanı Esat Delihasan, başarılı sporcunun cumartesi günkü final maçına çıkabilecek durumda olduğunu söyledi. Enes Erkan, Avrupa şampiyonluğu için cumartesi günü eski dünya şampiyonlarından İtayan Maniscalco ile karşılaşacak. 
 
Milli Takım adına ikinci finalist son Avrupa şampiyonu ve dünya ikincisi Şeyda Burucu oldu. İlk turda Ukraynalı rakibi I. Kaminska'yı 6-0'lık sonuçla rahat geçen Burucu, ikinci turda Makedon Stefanovska'yı 3-0, üçüncü turda ise Macar s. Metzger'i 1-0'la mağlup etmeyi başardı. Grup finalinde Rus Inga Sheroziya ile yapan Şeyda Burucu maçı hakem kararıyla kazanarak finale yükseldi. Burucu finalde Avusturyalı A. Buchinger ile altın madalya mücadelesi verecek. 
 
Erkekler 67 kiloda finalin adı değişmedi. Geçen yıl Tenerife'de Avrupa şampiyonluğu için karşılaşan Fransız William Rolle ve Ömer Kemaloğlu bu kez Budapeşte'de kozlarını paylaşacak. Kasım ayındaki dünya şampiyonasında da rakibine haksız bir şekilde yenilen Ömer Kemaloğlu bu kez rakibinden rövanşı almaya çalışacak. İlk turu baş geçen Ömer Kemaloğlu, ilk turda Alman R. Giegler (3-0), ikinci turda Sırp S. Joksic (5-1), üçüncü turda Avusturyalı Pokorny (1-0) ve grup finalinde İsviçreli K. Bajrami'yı (2-0) geçerek finalist oldu. 
 
TUBA YENEN RÖVANŞI ALDI 
 
Tarihi günde Türkiye adına en göz kamaştırıcı performans gösteren sporculardan birisi de Tuba Yenen'di. Dünya Şampiyonası'nda madalyası adeta hakemler tarafından gasp edilen Yenen, Budapeşte'de hem rövanşı aldı hem de kariyerinin en önemli başarısını yakaladı. 
 
55 kiloda İlk turda İspanyol M. Armentia'yı 6-0, ikinci turda Ukraynalı K. Melnyk'i 7-1 yenerken şov yapan genç karateci üçüncü turda Dünya Şampiyonası'nda yenildiği Fransız Lucie Ignace ile karşılaştı. Tecrübeli rakibi karşısında baştan sona üstün olan Yenen üç yumruk sonucu aldığı üç puanla rakibini yenerek grup finaline yükseldi. Grup finalinde evsahibi ülkeden B. Toth'u yenerek finale çıkan Tuba Yenen, altın madalya için İtalyan S. Cardin ile karşılaşacak. 
 
SERAP TARİH PEŞİNDE 
 
2011 ve 2012 yıllarında Avrupa şampiyonu olan Serap Özçelik, 50 kiloda üçüncü kez finale çıkmayı başardı. İlk turda Ukraynalı K. Kryva'yı 1-0 geçtikten sonra ikinci turda Hırvat M. Ratkovic'i 7-0 yenen Özçelik üçüncü turda İtalyan S. Guglielmi ile karşılaştı.

Maçta 2-0 öne geçmesine rağmen rakibinin tekmesiyle 3-2 geriye düşen Serap Özçelik, maçın bitmesine 39 saniyeka kala Guglielmi'nin dördüncü ceza puaınını almasıyla mücadeleden 8-0 galip ayrıldı ve grup finaline yükseldi. Grup finalinde Rus E. Ponomeravı'yı 6-0 ile rahat geçen Özçelik, cumartesi günü üst üste üçüncü Avrupa şampiyonluğu için Dünya Şampiyonası'nda yarı finalde kaybettiği Fransız Alexandra Recchia ile mücadele edecek. 
 
Türkiye adına günün son finalisti 60 kiloda tatamiye çıkan Aykut Kaya oldu. 2011 Avrupa üçüncüsü Kaya, ilk turda çok zorlandığı maçta Hırvat D. Domdjoni'yi 2-0 mağlup etmeyi başardı. İkinci turda Hollandalı G. Berens'i 3-1, üçüncü turda Belçikalı R. Piras'ı müthiş bir maçtan sonra 8-2 ile geçen Kaya grup finalinde Letonyalı güçlü rakibi K. Kalnins ile karşılaştı.

Güçlü rakibi karşısında baştan sona başa baş mücadele eden genç sporcu maçın sonlarına doğru vurduğu tekmeyle mücadeleyi 5-2 kazanarak finale çıktı. Kaya, altın madalya maçını Alman A. Heiman'a karşı yapacak 
 
SERKAN YAĞCI'NIN ŞANSSIZLIĞI 
 
Türkiye adına üç sporcu da cumartesi günü bronz madalya mücadelesi verecek. Erkekler bireysel katada Mehmet Yakan bayanlar kumite 61 kiloda Bahar Erşeker ve erkekler kumite 75 kiloda Serkan Yağcı üçüncülük için tatamiye çıkacak. 
 
48. Avrupa Büyükler Karate Şampiyonası'nda yarın erkekler ve bayanlar takım kumite maçları yapılacak. Tenerife'de düzenlenen son Avrupa Şampiyonası'nda bayan kumite takımı altın, erkek kumite takımı ise gümüş madalya kazanmıştı.

DHA