Karayılan röportajına beraat

Terör örgütü PKK'nın elebaşlarından Murat Karayılan ile yaptığı röportajdan dolayı ''terör örgütünün propagandasını yapmak'' suçundan yargılanan gazeteci Ertuğrul Mavioğlu, suç işleme kastı bulunmadığı gerekçesiyle beraat

Karayılan röportajına beraat
28 Aralık 2011 Çarşamba 13:26 tarihinde eklendi.

Terör örgütü PKK'nın elebaşlarından Murat Karayılan ile yaptığı röportajdan dolayı "terör örgütünün propagandasını yapmak" suçundan yargılanan gazeteci Ertuğrul Mavioğlu, suç işleme kastı bulunmadığı gerekçesiyle beraat etti.
    
Beşiktaş'taki İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın duruşmasına, tutusuz sanık Ertuğrul Mavioğlu ile avukatı Yücel Döşemeci katıldı.
    
Duruşmada söz alan Ertuğrul Mavioğlu, gazeteci olduğunu hatırlatarak, mesleğinin gereği olarak söz konusu röportajı yaptığını kaydetti.
    
O dönemde çalıştığı gazetenin başlattığı bir kampanya çerçevesinde röportaj yaptığını söyleyen Mavioğlu, terör örgütünün açıklamasını yayınlamadığını, propagandasını yapmadığını ifade ederek, "Halkın haber alma özgürlüğü çerçevesinde savaşın bitmesi için herkesin konuşabilmesi ve demokrasinin gelişmesi düşüncesi ile hareket ettim" dedi.
    
Ertuğrul  Mavioğlu, bütün meslek yaşamı ve savunduğu fikirler ile yazının bütün kapsamı birlikte değerlendirildiğinde propaganda ya da örgüt açıklaması yapmadığının ortaya çıkacağını belirterek beraatını talep etti.
    
Mahkeme heyeti, suç işleme kastının bulunmadığı gerekçesiyle Ertuğul Mavioğlu'nun beraatine karar verdi.
    
Heyet ayrıca, söz konusu röportaj nedeniyle Radikal Gazetesi Sorumlu Müdürü Hasan Kılıç'ın da beraatını kararlaştırdı.
    
İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğince hazırlanan iddianamede, 28, 29 ve 30 Ekim 2010 tarihlerinde Radikal Gazetesinde terör örgütü PKK'nın elebaşlarından Murat Karayılan ile yapılan röportaja yer verildiği ve bu röportajda daha fazla şiddete teşvik edici ve okuyucu nezdinde şiddete başvurmanın gerekli ve haklı bir önlem olduğu izlenimi uyandırdığı belirtiliyordu.
    
İddianamede, gazeteci Ertuğrul Mavioğlu'nun Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) "Terör örgütünün propagandasını yapmak" suçu düzenleyen 7/2. maddesi uyarınca 1,5 ile 7,5 yıl hapse çarptırılması, Radikal Gazetesi Sorumlu Müdürü Hasan Kılıç'a da TMK 7/2 maddesi uyarınca idari para cezası verilmesi isteniyordu.