'Karayılan'ın sevgilisine' rekor ceza

Van Cumhuriyet Başsavcılığı, PKK'nın Kuzey Irak'taki Kandil Dağı'ndaki önde gelen isimlerinden Murat Karayılan'ın sevgilisi olduğu öne sürülen, Dağlıca ile Aktütün'deki 2 saldırıya katıldığı belirlenen kadın PKK'lı Cihan Ası ile ilgili iddianameyi hazırladı.

Karayılanın sevgilisine rekor ceza
22 Mayıs 2013 Çarşamba 18:39 tarihinde eklendi.

Van 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen 12 sayfalık iddianamede PKK'lı Cihan Ası'ya Dağlıca ve Aktütün'e yapılan iki saldırıda şehit olan 35 askerler ve mağdur olanlar için 104 kez ömür boyu hapis 80 yıl hapis istendi. Aynı iddianamede Dağlıca saldırısına katılan PKK'lı Fesih Taş'ın da 38 kez ağırlaştırılmış ömür boyu ve 80 yıl hapisle yargılanması istendi.

 
Van Cumhuriyet Başsavcılığı, PKK'lılar tarafından 21 Ekim 2007'de Yüksekova İlçesi Dağlıca bölgesinde bulunan 3'üncü Motorize Piyade Tabur Komutanlığı'na düzenlenen ve 12 askerin şehit edilmesi, 23 askerin şehit olduğu 9 Mayıs ve 3 Ekim 2008'deki Aktütün Jandarma Sınır Bölük Komutanlığı'na yapılan saldırılara katılan Cihan Ası ve Dağlıca saldırısına katılan Fesih Taş ile ilgili soruşturmayı tamamlayarak 12 sayfalık iddianame hazırladı.
 
Van 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianameyle dava açılan Murat Karayılan'ın sevgilisi olduğu belirtilen ve halen İzmir'de cezaevinde tutuklu bulunan Cihan Ası'nın 21 Ekim 2007 tarihindeki Dağlıca, 9 Mayıs ve 3 Ekim 2008 tarihlerindeki Aktütün saldırılarına katıldığı belirtildi.

Aynı iddianamede Muş cezaevinde tutuklu bulunan Fesih Taş'ın da 21 Ekim 2007'deki Dağlıca saldırısına katıldığı ifade edildi. İddianamede, terörist Cihan Ası ile Fesih Taş'ın, 'Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma', 'Terör örgütü faaliyeti çerçevesinde askeri tesisleri tahrip', 'Terör örgütü faaliyeti çerçevesinde kasten adam öldürme', 'Terör örgütü faaliyeti çerçevesinde kasten adam öldürmeye teşebbüs', 'Terör örgütü faaliyeti çerçevesinde kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarından yargılanmaları istendi.
 
104 KEZ ÖMÜR BOYU HAPİS İSTEMİ
 
İddianamede, Cihan Ası'nın 'Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak' suçundan 1 kez, şehit olan 12 asker için 12 kez, mağdur olan 25 kişi için 25 kez ağırlaştırılmış ömür boyu, kaçırılan 8 asker için 80 yıl, 2 Aktütün saldırısında şehit olan 23 asker için 23 kez ve mağdur olan 43 kişi için 43 kez olmak üzere toplam 104 kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası cezası istendi.

PKK'lı Fesih Taş'a ise, 'Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak' suçundan bir kez, şehit olan 12 asker için 12 kez, mağdur olan 25 kişi için 25 kez olmak üzere toplam 38 kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis ve Dağlıca'da kaçırılan 8 asker için 80 yıl hapis istendi.
 
Mardin nüfusuna kayıtlı 'Beritan' kod adlı 29 yaşındaki Cihan Ası 1999 yılında PKK'ya katıldı. Silahlı eğitim aldıktan sonra Zap Kampı'nda 'tim komutanı' olan PKK'lı Cihan Ası, buradan Kandil'e geçti. Karayılan'la ilişki yaşayan PKK'lı Ası, örgütünün propaganda ve medya sorumlusu oldu. 2010 yılında kanser teşhisi konulan Ası Van'da özel bir hastanede sahte kimlikle tedavi gördüğü sırada polis tarafından yapılan operasyonla yakalandı.

DHA