"Kardeşlik ortamı oluşturmamız gerekiyor"

Diyarbakır Tanıtım Gecesi'ne katılan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Türkiye'nin gözyaşını dindirmemiz, Türkiye ile birlikte Diyarbakır'ın, Diyarbakır ile birlikte bütün Türkiye'nin gerçekten gözyaşlarını dindirip, birlikte umut ve kardeşlik şarkılarını söyleyebileceğimiz bir ortam oluşturmamız gerekiyor." dedi.

Kardeşlik ortamı oluşturmamız gerekiyor
30 Ocak 2014 Perşembe 23:10 tarihinde eklendi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Büyükçekmece Kaya Ramada Otel’de Diyarbakır Valiliği tarafından düzenlenen 'Diyarbakır Tanıtım Gecesi'ne katıldı.

Düzenlenen yemekli geceye; AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mehmet Galip Ensarioğlu, Cuma İçten, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Bayburt Valisi Mükerrem Ünlüer, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Sanatçı İzzet Yıldızhan, Bedri Ayseli, Recep Kaymak ve çok sayıda davetli katıldı.

Gecede konuşan Mehdi Eker, "Bugün bu salonda doğmuş, büyümüş ve Diyarbakır'da emeği olan, bir sebeple terk etmiş, terk etmek durumunda kalan iş adamları var; Türkiye'nin başka şehirlerine gidip göç etmek zorunda kalan. O şehri, o muhteşem medeniyet merkezi bir mülteci kampına döndü maalesef.

Diyarbakır, güzellikleri küller altında bir mücevher şehrine döndü. Görünmez hale geldi. İnsanlar Diyarbakır'a gitmekten korkar hale geldi. Onun için Diyarbakır'ın tekrar kalbe benzediğini ve o kalbin barışı simgelediğini bilmemiz, Türkiye'nin bu kanamasını durdurmamız ve Türkiye'nin gözyaşını dindirmemiz, Türkiye ile birlikte Diyarbakır'ın, Diyarbakır ile birlikte bütün Türkiye'nin gerçekten gözyaşlarını dindirip, birlikte umut ve kardeşlik şarkılarını söyleyebileceğimiz bir ortam oluşturmamız gerekiyor." diye konuştu.

Başbakan Erdoğan'ın, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde en cesur ve en önemli adımları attığını söyleyen Mehdi Eker, "En büyük riski aldı. Bugün, Türkiye hala ayaklarından çekilmeye çalışılıp, gelişmesi engellenmeye çalışılıyorsa, bir takım komplolar, bir takım kaotik ortamlar hazırlanmak isteniyorsa sevgili kardeşlerim sevgili Diyarbakırlılar, bunu en iyi biz biliriz.

Bu barışı engelleme çabasının bir yansıması, uzantısıdır. Başka hiç bir şey değildir. Çünkü en önemli şey bu. Türkiye'nin bütün sistemi, mekanizması bununla alakalıdır. Ekonomisi de imajı da, sosyal hukuki reformları da hep bunun üzerinden gitti, gelişti. Demokratikleşmesi, sivilleşmesi geciktiyse bu mesele yüzünden." ifadelerini kullandı.

Eskiden Diyarbakır'da da görev yapmış olan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ise, "Gönlümüzde Diyarbakır sevgisi fevkalade güçlü. Bu şehrin aziz dostlarıyla buluşmak bize huzur ve mutluluk veriyor. Elbette ki bu kadim topraklara, bu medeniyet, kültür şehrine 3 yıl kadar hizmet etmenin hep onurunu, bahtiyarlığını hissettim.

Şehrimizin hızla gelişen bu performansı bizi gelecekle ilgili çok mutlu kılıyor. Ve şehrin kimliğine uygun hızlı ilerleyişi nedeniyle kendimizi çok daha mutlu hissediyoruz. Bu akşam bu mutluluğu da çok derin hissettik." dedi.

Gecede konuşan yeni Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç ise, "Gördüğünüz gibi 33 ayrı uygarlığın ürettiği medeniyetlerin üzerindeki varlıkları tanımak bile ve onları korumak bile, onları geleceğe aktarmak bile emek istiyor. Bu varlıklar bize atalarımızın kültür mirasları değil, çocuklarımızın geleceğimizin emanetidir. Dolayısıyla onlara o boyutuyla bakıyoruz." şeklinde konuştu.

Diyarbakır Tanıtım Gecesi'nde Kürtçe türkülerin yanında, halaylar çekilip uzun havalar söylendi. Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç ile İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu birlikte halay çekti.

Gecede, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç'a Tablo hediye edildi.


CİHAN