Karpuzun iyisinden böyle anlıyor

Süleyman Demirel Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Elektronik Bilgisayar Eğitimi Bölümü son sınıf öğrenci Orhan Abaoğlu, karpuzun olgun olup olmadığını ses dalgaları ile belirliyor.

Karpuzun iyisinden böyle anlıyor
31 Mayıs 2012 Perşembe 16:43 tarihinde eklendi, 1.169 kez okundu.

 

Teknik Eğitim Fakültesi (TEF) Elektronik Bilgisayar Eğitimi Bölümü son sınıf öğrencilerinin hazırladığı projelerden oluşan sergi, ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. 
     
TEF Dekanı Prof. Dr. Ali Kemal Yakut, serginin açılışında yaptığı konuşmada, üniversitelerin insan hayatında önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, branş öğretmeni unvanıyla mezun olacak öğrencilerin, bu tür proje uygulamalarıyla teknik yönden de geliştiklerini söyledi. 
     
SDÜ'de donanımı yüksek pekçok bölümün bulunduğuna dikkati çeken Yakut, ''SDÜ, her yönüyle fark yaratan bir üniversite'' dedi. 
     
Olgun karpuz belirleme projesi- 
     
Yaklaşık 100 projenin yer aldığı sergide en çok ilgiyi Teknik Eğitim Fakültesi Elektronik Bilgisayar Eğitimi Bölümü son sınıf öğrencisi Orhan Abaoğlu'nun ''Olgun karpuz belirleme projesi'' gördü. 
     
Ses dalgaları kullanarak karpuzun olgun olup olmadığını belirlediğini anlatan Abaoğlu, proje sayesinde üreticilerin karpuzun ne zaman hasat edebileceğini öğrenebileceklerini kaydetti. 
     
Abaoğlu, projesi hakkında şu bilgileri verdi: 
     
''Karpuzun alt tarafından ses dalgaları gönderiyoruz. Üst tarafta mikrofon ile dinliyoruz. Oluşan grafiklerle karpuzun olgunluğa erişip erişmediğini test ediyoruz. Geliştirdiğimiz yazılım sayesinde karpuzun içindeki hava boşlukları tespit ediliyor. Eğer hava boşluğu belli orandan fazla ise karpuzun olgunluğa eriştiğini anlayabiliyoruz. Burada bizim hedefimiz daha çok üreticiler yönelik. Karpuzun hangi zaman toplanacağına yönelik daha kesin bilgileri tespit etmeye yönelik.''