"Kart'ın görüşü kişiseldir"

CHP Milletvekili Atilla Kart’ın milletvekillerin Meclis'e başörtülü girebileceklerine dair çıkışını da Koç, “Sayın Kart’ın yasama ile ilgili görüşü kendi kişisel görüşüdür. Partinin görüşü özetlediğim çerçevedeki sınırla ifade edilebilir.” dedi.

Kartın görüşü kişiseldir
14 Ağustos 2013 Çarşamba 19:35 tarihinde eklendi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, Anayasa Uzlaşma Komisyonu kapsamında kamuda ve TBMM’de başörtü serbestliğine ilişkin olarak, “CHP’nin tutumu açık ve net, devletin temel niteliği inançlar ve kimlik konularında tarafsız olmaktır, nötr olmaktır. Yürütme ve yargı alanında hizmet verme boyutunda olanların, tarafsızlıklarını ihlal edecek her hangi bir sembol ve simge taşımalarını biz kabul etmiyoruz.” değerlendirmesinde bulundu. 

CHP'de MYK devam ederken Parti Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyen Haluk Koç, gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi. Hükümetin izlediği dış politikayı eleştiren Koç, Türkiye’nin bölgede yalnızlaştığını belirterek, Suriye sınırının aynen Afganistan-Pakistan sınırına dönüştüğünü ve sınırın devletin değil terör örgütlerinin kontrolüne geçtiğini öne sürdü.

LÜBNAN'DA KAÇIRILAN İKİ PİLOTUN DURUMU

Lübnan’da kaçırılan iki pilot konusuna değinen Koç, hükümetin bu konuda yapabildiği tek şeyin vatandaşlara Lübnan’a gitmeme tavsiyesi olduğunu söyledi. Suriye, Mısır, Irak ve İran ile ilişkilerin de iyi olmadığını savunan Koç, “Bütün bu gelişmelerin karşısında Davutoğlu Ahmet bey gerçekten bir madalyayı hak ediyor; kutlamak lazım kendisini.

Bu başarısızlığın altındaki kişi şuanda hala Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı. Boş rüyalarla Başbakan’ın algılama kapasitesini zorlamış ve Türkiye’yi maceracı bir dış politika çizgisine itmiştir. Bütün bu olaylardan önce ne deniyordu, bütün dünyada? ‘Türkiye Ortadoğu’ya rol model olabilir’ maalesef Türkiye bırakın bu ülkelere rol model olmayı Türkiye kendini Ortadoğulaştırmıştır.” diye konuştu.

ANAYASA UZLAŞMA KOMİSYONU'NUN ÇALIŞMALARI

Anayasa uzlaşma çalışmalarının devam ettiğini aktaran Koç, dün akşama kadar 60 olan uzlaşılan madde sayısının 59’a düştüğünü belirtti. Koç, seyahat özgürlüğü ile ilgili maddede CHP’nin son yaşanılan olaylar çerçevesinde; taraftarların spor karşılaşmalarına gidip gelmesi de dahil, Silivri’ye giderek hükümeti protesto etmek isteyenlerin ve gezi protestolarının hükümeti korkuttuğunu savunarak, iktidarın herkesin seyahat özgürlüğünü kısıtlama çizgisine geldiğini öne sürdü.

"KAMUDA HER HANGİ BİR SEMBOL VE SİMGEYİ KABUL ETMİYORUZ"

Koç, kamuda böşörtüsü serbestiğine ilişkin olarak, kadınların her alanda pozitif ayrımcılığının kabul edildiğini ifade etti. Kamuda türban sorunu gündeme geldiğini aktaran Koç, şu ifadeleri kullandı: “CHP’nin tutumu açık ve net, devletin temel niteliği inançlar ve kimlik konularında tarafsız olmaktır, nötr olmaktır.

Yürütme ve yargı alanında hizmet verme boyutunda olanların, tarafsızlıklarını ihlal edecek her hangi bir sembol ve simge taşımalarını biz kabul etmiyoruz. Bu inanç özgürülüğü ile bağlantılı ona karşı bir kavram değildir. Devletin inanç ve kimlikler karşısında nötr ve tarafsız olmasının doğal bir sonucudur. Bu temel ölçüyü CHP korumaktadır, savunmaktadır.”

CHP'Lİ MİLLETVEKİLLERİ FİŞLENİYOR İDDİASI

Son günlerde CHP'ye yönelik tuhaf olaylarla karşı karşıya olduklarını belirten Koç, "Aslında tuhaf değil, beklenen olaylardı. Bir noktada tahmin ettiğimiz, bildiğimiz, daha önce de bu konularda uyarılarda bulunduğumuz olaylar. İkisi milletvekili üç arkadaşımızın evlerine birileri girdi. Arkadaşlarımızın evindeki değerli eşyalara dokunmayan bu adamlar özel belgeler ve özel evraklar almakla yetindiler. Eğer niyetleri ziynet eşyaları olsa Karun gibi AKP'liler duruyor, gariban CHP'lilerin evlerini seçmezlerdi diye düşünüyorum. Çünük adi hırsızlar paranın kimde olduğunu biliyorlar. " şeklinde konuştu.

Bir gazetede CHP milletvekillerine yönelik fişleme belgelerinin yayınlandığını belirten Koç, "Siyasi tarihimizde ilk defa ana muhalefet partisi böyle bir sistematik saldırıyla karşı karşıya. Siyasi tarihimizde ilk bu. Demek ki sade yurttaşların fişleme işlemleri bitmiş, sıra ana muhalefet partisi milletvekillerine gelmiş. Türkiye’nin gerçekten vahim bir noktaya sürüklendiğini görüyoruz. Bu işin sorumlusu MİT mi Emniyet mi? Her ikisi de Başbakan’a bağlı. Burada sorumlu doğrudan doğruya Başbakan’ın kendisidir. Bunun adı açıkça faşizmdir. Türkiye hukuk devleti tanımaktan çıkmıştır, bir parti devleti haline gelmiştir." ifadelerini kullandı.

BAŞBAKAN'IN SAĞLIK DURUMU

Başbakan’ın son günlerde ortadan çekildiğini ileri süren Koç, Başbakan’ın ortadan bu şekilde çekilmesinin değişik yorumlara yol açtığını belirterek, bu yorumların içeriside olmadıklarını ve tarafı da olmadıklarını dile getirdi. İnsanların sağlık sorunları üzerinde siyaset yapmayı etik olarak doğru bulmadıklarını ifade eden Koç, AK Parti Genel Başkanı Hüseyin Çelik’in bu konudaki açıklamalarına tepki gösterdi.

"KART'IN AÇIKLAMALARI KİŞİSEL GÖRÜŞÜDÜR"

CHP Milletvekili Atilla Kart’ın Meclis'te başörtü serbestliğine ilişkin değerlendirmelerinin hatırlatılması üzerine Koç, devletin eğitim ve yasal alanlarının tarafsız yürütülmesi gerektiğini savunarak, “Sayın Kart’ın yasama ile ilgili görüşü kendi kişisel görüşüdür. Partinin görüşü demin özetlediğim çerçevedeki sınırla ifade edilebilir.” sözlerini dile getirdi.

Bir gazetecinin Türkiye Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’nın hükümet ile cemaat arasındaki iddialara yönelik dün ki açıklamalarını sorması üzerine de Koç, “Biz bu konulara taraf değiliz. Biz bir siyasi partiyiz. Siyasi parti olarak muhatabımız resmi siyasi kurumlardır. Kendi aralarında neyi yaşıyorlar, neyi paylaşamıyorlar, neyin savaşındalar, bunlar açıklıkla gazete sayfalarında ciddi tartışılıyor. Kendi sorunlarıdır.

"İKTİDARI ŞİKAYET İÇİN IRAK'A GİTMİYORUZ"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 20 Ağustos Salı günü Irak’a bir ziyarette bulunacağını hatırlatan Koç, gezinin 4 gün süreceğini, üst düzey temaslarda bulunacağını belirtti. İktidarı şikayet için Irak’a gitmediklerini bildiren Koç, sadece Türkiye Irak ilişkilerinin, Irak’ın toprak bütünlüğü çerçevesinde görüşlerini belirtmek için gittiklerini ifade etti.


CİHAN