Karzai ve Şerif’ten Türk okullarına övgü

Afganistan ve Pakistan devlet adamlarından Türk okullarına övgü geldi. Afganistan Cumhurbaşkanı Karzai, ‘‘Mükemmel bir hizmet veriyorlar.’’ derken, Pakistan Başbakanı Şerif, ‘‘Çok büyük takdirlerimizi sunuyoruz.’’ sözlerine yer verdi.

13 Şubat 2014 Perşembe 20:13 tarihinde eklendi.

Türkiye-Afganistan-Pakistan Sekizinci Üçlü Zirvesi, Çankaya Köşkü’nde gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karazi ve Pakistan Başbakanı Navaz Şerif zirve sonrasında ortak basın toplantısı düzenledi.

Bir soru üzerine Karzai ve Şerif ülkelerinde faaliyet gösteren Türk okullarının önemine vurgu yaptı. Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, Pakistan'daki Türk okullarının mükemmel bir iş çıkarttıklarının altını çizerek ‘‘Mükemmel bir hizmet veriyorlar. Pek çok Pakistanlı öğrenci bu okullarda çok fayda sağlıyor. Eğitim standardı çok yüksek bu okullarda ve benim de Lahor'daki okulu ziyaret etme imkanım oldu. Eğitim standartlarının çok yüksek olduğunu şahsen görme fırsatım oldu.

Bu okulların sağlamış olduğu eğitim Pakistan-Türkiye arasındaki dostluk bağlarını da güçlendiriyor.’’ şeklinde konuştu. Afganistan Cumhurbaşkanı Karzai ise Türk okullarını takdir ettiklerini vurgulayarak ‘‘Türk STK'larının mevcudiyeti Afganistan'a yardımcı olmaktadır. Bu yardım iki ülke arasındaki geleneksek dostluk yaklaşımdır. Türk-Afgan okulları, bir Türk STK tarafından Afganistan'da işletilmektedir ve Afgan çocuklarına kaliteli eğitim hizmeti vermektedir. Biz bundan çok mutlu oluyoruz. Çok büyük takdirlerimizi sunuyoruz.’’ sözlerine yer verdi.

‘BİR İKİ SIKINTILI KONU VAR’

Çankaya Köşkü’ndeki toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Gül, kendisine internet yasası ile ilgili nasıl bir tasarrufu olacağına yöneltilen soruyu kısaca “Bahsettiğiniz yasa üzerinde çalışıyoruz. Bir iki sıkıntılı konu var. Üzerinde çalışıyoruz.” şeklinde cevap verdi.

‘HENÜZ NET ÇÖZÜM BULAMADIK’

Kabil ve İslamabad’da karşılıklı olarak ‘terörü besleyen merkezler’ algısına yönelik bir çalışmanın yapılıp yapılmadığının sorulması üzerine Afganistan Cumhurbaşkanı Karzai, ‘‘Biz devlet ve devlet dışı unsurların dahil olduğu terör faaliyetlerini ve bölgeleri konuşma fırsatı buldukça bahsettiğiniz algılar, esasında bütün sabahki görüşmelerin odağındaydı.

Son derece açık ve dürüst görüşüldü. İlgili bütün yetkililerin bulunduğu tartışmalar yürüttük. Ama net çözüm bulamadık henüz.’’ cevabını verdi. Karzai, başka bir soru üzerine ise ‘‘Müslüman dünyanın sorunları ile ilgili olarak mevcut halden ve tarihteki gelişmelerden kaynaklandığını söyleyebiliriz. Müslümanlar olarak bu konunun üzerinde durmalı anlamaya ve analiz etmeye çalışmalıyız.’’ şeklinde konuştu.

‘ZİRVE’DEKİ GÖRÜŞMELERDEN ÇOK MEMNUNUZ’

Cumhurbaşkanı Gül, gazetecinin zirveleri değerlendirmesini istemesi üzerine ‘‘Bu toplantılar sonuna kadar açık yüreklilik aklımızdaki bütün soruların açık seçik konuşulduğu bir ortamda oldu. Bunun çok faydalı olduğunu iki lider teyit ettiler.

Bizimki sadece kolaylaştırıcı bir şeydir. Ama biz de kendimizi Asya ile bağlantılı hissediyoruz. Asya’nın kalbindeki barışın herkese olumlu neticeleri olacaktır. Kurumlar arasındaki çalışma iklimi ortamı ve güvenin sağlanması açısından çok verimli oluyor bu toplantılar. Özellikle askeri ve istihbarat brifinglerini dinleseydiniz somut şeyler var. Devamından yanayız onun için ve devam edeceğiz inşallah.’’ dedi.

Aynı soruya Pakistan Başbakanı Şerif ise ‘‘Gül ve Karzai net ve iyi cevaplar verdiler. Burada gerçekleştirdiğimiz görüşmelerin neticelerinden çok memnunuz. Dün akşam 2,5 saat boyunca gündeme getirilen bu özel konuyu görüştük.

Bugün de tüm gün süresince bu konular yine görüşüldü. Bizler inanıyoruz ki endişeler mevcut ama o endişeleri iki taraf da dinledi ve bu endişeleri çözme hedefinde Afganistan’daki barış sürecini kalpten doğrudan destekleyebilmek için Pakistan bu yönde adımlar attı. Afganistan ile ikili ilişkiler düzeyinde önemli adımlar attık. Afganistan'ı ziyaret ettim. Bu meseleler hakkında Karzai ile aynı düşüncelere sahibiz. Sorunları çözebileceğimize inanıyorum çünkü faydalı görüşmeler oldu.’’ sözlerine yer verdi.


CİHAN