Kasım ayında çilek hasadı

Türkiye'nin önemli çilek üretim merkezlerinden Anamur ilçesinde erkenci ''rubigen'' çeşidinden ilk ürün hasat edildi

Kasım ayında çilek hasadı
02 Kasım 2012 Cuma 11:28 tarihinde eklendi, 1.915 kez okundu.

 

İlçeye bağlı Ören beldesinde çilek üretimi yapan Mustafa Demir, 16 Ağustos'ta dikimini yaptığı erkenci rubigen çeşidinden ilk ürünü topladıklarını söyledi. 
     
30 dönümlük bahçesinin 4 dönümünde rubigen çeşit çilek yetiştirdiğini belirten Demir, ''Şu anda açık olan erkenci çeşidin üstünü, birkaç kez yağmur gördükten sonra kapatacağız ve alacağımız ürün miktarı da artacak. Diğer çeşitlerden de Mart ayından itibaren ürün almaya başlayacağız. Şu anda 5 TL'den sattığımız çileğin kilo fiyatının önümüzdeki günlerde yükselmesini bekliyoruz'' dedi. 
     
Anamur Ziraat Odası Başkanı Hasan Demiral da, ilçede 8 bin dönüm yüksek tünel, 6 bin dönüm alçak tünel ve 3 bin dönüm açık alan olmak üzere 17 bin dönüm alanda çilek üretimi yapıldığını söyledi. 
     
Çilek üreticilerinin birden fazla çeşit dikimi yaparak hasat aralığını genişlettiğini ifade eden Demiral, ''Çeşitlerin artmasıyla kasım ayında hasada başlanıyor ve temmuz ortalarına kadar hasat sürüyor'' dedi. 
     
Demiral, Anamur'daki üreticilerin en çok ''festival'' ve ''fortuna'' çeşitlerini yetiştirdiklerini ancak son dönemde erkenci çeşit rubigene de ilginin arttığını dile getirerek, üreticilerin rekolte düşük olsa da kasım ayından itibaren çilek satarak para kazandıklarını bildirdi. 
     
Tarım sektöründeki gelişmelere bağlı olarak çilek üretiminin de gün geçtikçe daha profesyonelce yapıldığına dikkati çeken Demiral, ''Üretici artık bilinçli ve kaliteli üretim yapıyor. Bunun karşılığında ürünlerini iç piyasanın yanı sıra fiyat farkıyla ihraç ediyor. Çilek ve muz işleme tesislerinin gelişmesiyle özellikle ihracatta istikrar yakalandı. Bu istikrarın sürmesini ve üreticimizin emeğinin karşılığını almasını diliyoruz'' dedi.