Kasım'da grip başkadır

Grip salgınlarının arttığı ve hava sıcaklıklarının düşüş gösterdiği kasım ayında gribe bağlı meydana gelen zatürre, ölümlere yol açabiliyor.

Kasımda grip başkadır
10 Kasım 2012 Cumartesi 12:53 tarihinde eklendi.

 

Dünyada her yıl binlerce insanın ölümüne neden olan grip hastalığı, kasım ayında tehlikeli boyutlara ulaşıyor.
 
Hava sıcaklıklarındaki düşüş ve grip salgını, insanlarda zatürre hastalığını tetiklerken, grip sonrası zatürre geçiren hastaların da ölmesine neden olabiliyor.
 
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oğuz Karabay, kasım ayının gribe yakalanan insanlar için en riskli dönem olduğunu söyledi.
 
Havaların soğumasıyla insanların kapalı mekanlara yöneldiğine işaret eden Karabay, bunun da grip salgınını artırdığını söyledi.
 
Karabay, kasımda gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkının yüksek olduğuna dikkati çekerek, ''Bu sıcaklık düşüşüne rağmen insanlarımız hazırlıklı değil.
 
İnsanlar, yazdan henüz çıkmış olmanın verdiği bir psikolojide. Kendimizi hala yaz aylarında zannediyoruz ve kış mevsimine göre giyinmiyoruz. Hala yazı yaşıyoruz ancak soğuklar iyiden iyiye geldi'' şeklinde konuştu.
 
Kasım ayında insanların kapalı mekanlarda daha çok zaman geçirdiğini belirten Karabay, insanların, bir metre yakınında gripli birin olması durumunda hastalanacağını bildirdi.
 
Karabay, insanların henüz kışa hazır olmadığını ifade ederek, ''Bu nedenle kasım ayı grip için çok başka bir dönem. Yaz bitti ve kapalı ortamlarda sıkı temas başlıyor. Bu nedenle de grip çok kolay yayılıyor.
 
Artık kapalı mekanlar daha da kapalı. Yaz boyunca girmediğimiz kapalı mekanlar bizi hasta etmeye yeter'' diye konuştu.
 
‘GRİP SONRASI ZATÜRRE ÖLÜME GÖTÜRÜYOR’ 
Karabay, grip sonrası komplikasyonlara bağlı olarak bazı hastalarda zatürre riskinin ortaya çıktığını vurguladı.
 
''60 yaşındaki birisi grip geçirdiğinde grip sonrası komplikasyonlar onu ölüme götürebilir'' diyen Karabay, ''Grip sonrası zatürre geçiren diyabet, şeker ve kalp yetmezliği bulunan insanlar, aylarca yatağa mahkum kalabilir.
 
Bu insanlar zatürre nedeniyle ölebilir ya da ağır hasar görebilir'' ifadelerini kullandı.
 
Belli kategorideki insanların zatürreye yakalanma riskinin çok fazla olduğunu anlatan Karabay, ''Grip ardından zatürre hastalığı çok tehlikeli boyutlara ulaşabiliyor. 1 yaşın altında olanlar, 60 yaşın üstünde olanlar ve gebeler büyük risk altında. Bu insanlar mutlaka aşılanmalı. Kronik hastalıkları bulananlar da aşılanmalı çünkü bu insanlar risk altında. Sağlık personeli dahil insanların çoğunluğu risk altında'' şeklinde konuştu.
 
Karabay, grip sonrası zatürre geçiren hastanın yaşama oranının yüzde 50 olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
 
''65 yaşın üzerindeki insanların mutlaka aşılanması lazım. Çünkü kasımda gribe bağlı zatürre hastalıkları artış gösterir. Şu anda hava sıcaklıkları çok düştü ve grip salgını var. Geçirilen grip hastalığı, belli yaştaki ve hastalıktaki insanları ölüme götürebilir. Bu insanların geçirdiği grip, zatürreye o da ölüme neden olur.''
 
Karabay, gripten korunmanın en etkili yolunun aşı olduğuna işaret ederek, insanların bu konuda bilinçlenmesi gerektiğini ancak Türkiye'de grip aşısı konusunda gerektiğince bilinç sahibi olunmadığını da sözlerine ekledi.