Katlanan araba gerçek oldu

Küçük şehir arabaları, ABD’de olmasa da dar sokaklı ve sıkışık trafikli Avrupa kentlerinde oldukça yaygın. Ancak MIT’nin geliştirdiği yeni bir araba bu durumu değiştirebilir.

Katlanan araba gerçek oldu
22 Ağustos 2012 Çarşamba 23:20 tarihinde eklendi, 2.856 kez okundu.

 

Elektrikle çalışan bu araba çevre dostu, çok küçük ve Hiriko Fold adını taşıyor.  Zaten küçük olan araç, dar park alanlarına sığabilmesi için “katlanıp” daha da küçük hale gelebiliyor.

MIT’nin ilk başta konsept olarak tasarladığı araç, 2013′te 16.000 dolardan piyasaya sürülecek. Tek kapılı Hiriko Fold iki kişiyi taşıyor ve tek şarjla 75 mil yol katedebiliyor.

Direksiyon yerine joystick ile kumanda edilen taşıtın bir başka göze çarpan özelliği de, birbirinden bağımsız hareket edebilen tekerlekler sayesinde kendi etrafında dönebilmesi. Bu da katlanma özelliği ile birlikte dar alanlarda manevra kabiliyetini arttırıyor, hatta aracın park yerine yanlamasına girebilmesini bile sağlıyor. Aracın her tekerleğinde ayrı motor olduğu söyleniyor.

Hiriko Fold’un bazı modelleri Avrupa’da test edilmiş durumda. Üretici, arabanın Berlin, San Francisco, Barcelona gibi kalabalık ve çevre bilinci yüksek şehirlerde çok tutulacağına inanıyor.

Teknolojimix