Katliam gibi kazada 2 kişi asli kusurlu

MERSİN'de yolcu treninin servis minibüsüne çarpması sonucu 12 kişinin öldüğü kaza ile ilgili uzman bilirkişi heyeti raporunda, bariyer görevlisi 28 yaşındaki Erhan Kılıç ile servis şoförü 30 yaşındaki Fahri Kaya asli kusurlu bulundu.

Katliam gibi kazada 2 kişi asli kusurlu
28 Kasım 2014 Cuma 11:57 tarihinde eklendi.
20 Mart'ta Adanalıoğlu Mahallesi'ndeki hemzemin geçitte meydana gelen kaza ile ilgili olarak Fahri Kaya ve Erhan Kılıç tutuklandıktan sonra, soruşturmayı yürüten savcı iddianamesini hazırladı. İddianamede yer alan ilk bilirkişi raporuna göre, bariyer görevlisi Erhan Kılıç'ın yüzde 60, TCDD'nin yüzde 30, servis şoförü Fahri Kaya'nın yüzde 10 kusurlu olduğu belirtilirken, Kılıç ve Kaya hakkında taksirle ölüm ve yaralamaya neden olmak suçundan 15'er yıla kadar ağır hapis istemiyle dava açıldı.
 
TCDD TAZMİNATA MUHATAP 
 
Mersin 1'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan davanın üçüncü duruşmasına tutuklu sanıklar ile yaşamlarını yitirenlerin yakınları ile avukatları katıldı. Duruşmada kazanın meydana geldiği hemzemin geçitte mahkeme hakiminin de aralarında bulunduğu uzman bilirkişilerin hazırladığı yeni keşif raporu okundu. Raporda tutuklu sanıkların 'asli kusurlu' olduğu vurgulandı. Ayrıca iddianamede yüzde 30 kusurlu olduğu belirtilen TCDD'nin sadece tazminat sorumluluğu bulunduğu kaydedildi. 
 
Duruşmaya katılan ölenlerin yakınlarının avukatları, TCDD'nin sadece tazminat sorumluluğu olabileceği kısmını kabul etmediklerini belirterek şöyle dedi:
 
"TCDD dosyaya gönderdiği yazılarda hemzemin geçit kenarında bulunan ve görüşü engellediği ifade edilen Reysaş firmasına ait vagonların kendi bilgileri dahilinde kenarda bekletildiği anlaşıldığından, TCDD görevlilerinin de ihmal ve kusurlarının olduğu kanaatindeyiz. İlgili sorumlular hakkında suç ihbarında bulunulmasını talep ederiz. Asgari ücretle çalışan bariyer görevlisi dışında diğer görevliler de yargılanmalıdır. Ayrıca karayolları ve belediyelerin de sorumluluğu bulunmaktadır." 
 
2 SANIK DA KUSURU KABUL ETMEDİ
 
Bilirkişi raporuyla şok olduğunu belirten bariyer görevlisi Erhan Kılıç da, "Suçlamayı kabul etmiyorum. Servis aracı çok hızlıydı, bariyere girdiği anda kaza meydana geldi. Frene basmadı, sağa sola da bakmadı" diyerek kendini savundu.
 
Servis sürücüsü Fahri Kaya'nın avukatı Kadri Kutluay ise, "Rapora itiraz ettik. Müvekkilin asli değil, tali kusurlu olduğunu düşünüyoruz. Keşif yapılırken sol tarafa vagonlar dizilerek keşif yapılsa idi daha iyi olurdu. Bu nedenlerle kusur raporunu kabul etmiyoruz. Sadece bariyerin kapalı olması kazanın önlemesi için yeterliydi" diye konuştu. 
 
DOSYA, İHTİSAS DAİRESİ'NE GÖNDERİLECEK
 
Sanıklarının tutukluluk halinin devamına karar veren Mahkeme heyeti, dosyanın Ankara Trafik İhtisas Dairesi'ne gönderilerek, dosyadaki mevcut bilgi belgeler ile olay yerine ilişkin görüntü kayıtlarının da incelenerek sanıklar Erhan Kılıç ve Fahri Kaya'nın olaya bağlı olarak kusurlu olup olmadıkları ve ne şekilde kusurlu olduklarına dair rapor istenmesine karar verdi. Her iki sanığın tahliye taleplerinin reddedildiği duruşma ertelendi.
 
12 KİŞİ ÖLMÜŞTÜ
 
Kazada, 62028 sefer sayılı yolcu treninin Fahri Kaya yönetimindeki 33 M 1104 plakalı minibüse çarpması sonucu Sinan Özpolat, Oğuzhan Beyazıt, Mine Serten, Onur Adlı, Ayhan Akkoç, Mehmet Akşam, Ünal Acar, Harun Salık, Cavit Yılmaz, Kenan Erdinç, Mustafa Doygun ve Halil Demir yaşamını yitirirken, sürücü Fahri Kaya ile araçta bulunan Servet Çelik ve Uğur Ateş yaralanmıştı.