Kayıp çocuklar kokuyla bulunacak

Polis, şehir içi iz takıp köpeği yetiştirmeye karar verdi. Giderek artan çocuk kayıplarının önüne geçebilmek için iz sürmede köpeklerin hassas burunlarından yararlanılacak.

Kayıp çocuklar kokuyla bulunacak
05 Temmuz 2011 Salı 10:35 tarihinde eklendi, 1.053 kez okundu.

 

 2009 yılının Ramazan Bayramı'nda şeker toplamak için Kayseri'nin Talas İlçesi'ndeki evlerinden ayrılan Ahmet Tuna (9) ve kardeşi Dilruba Tekin (6) ile Türkan Ay (11), esrarengiz şekilde ortadan kaybolmuştu. Aylarca kendilerinden haber alınamayan üç çocuğun cesetleri, kaybolduktan 1,5 yıl sonra Yozgat Çayıralan'da toprağa gömülü bulunmuştu.
 
Talas'ta yaşanan ve tüm Türkiye'yi dehşete düşüren bu vahşet, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'na bağlı Köpek Eğitim Merkezi'ni (KEM) harekete geçirdi. Başta çocuklar olmak üzere kaybolan şahısların izini sürmede köpeklerin hassas burunlarından yararalanmak için kolları sıvayan KEM, 'şehir içi iz takip köpeği' yetiştirecek.
 
EŞYA KOKLATILIYOR
Almanya'yla bağlantıya geçildi. Akşam'ın haberine göre; KEM'de görevli iki köpek eğiticisi, gelecek ay Almanya'ya kursa gidecek. İlk şehiriçi iz takip köpeklerinin, gelecek yıl göreve başlaması planlanıyor.
 
 
Bu köpekler, kendilerine tanıtılan bir kokunun izini kilometrelerce takip edebiliyor. Şehir içinde yaya kaybolan ya da kaçırılan birinin izini 12 kilometre, araçla kaçırılan birinin izini ise 4-5 kilometreye kadar sürebiliyor. Dedektör köpeklerin yanı sıra bu köpekler de uyuşturucu ve bomba olaylarından sonra kayıp çocuk vakalarında polisin en güvenilir yardımcısı olacak.
 
İKİ ÖRNEĞİ VAR 
Aslında Türkiye bu köpeklere çok da yabancı değil. Jandarma Genel Komutanlığı'nın kadrosunda da arazi için yetiştirilmiş iz takip köpekleri var. Bunlardan Acun, 2 yıl önce Konya'da kaybolan Derviş Sökmen'in hayatını kurtarmıştı. Acun, Konya'nın Tatköy Bataklık Yaylası'ndaki evinden 'camiye gidiyorum' diye ayrılan ve 12 gün boyunca kendisinden haber alınamayan Derviş Sökmen'i dere yatağında baygın bulmuştu.
 
2009'da Rize'de yaşanan başka bir olay ise köpeklerin kayıpları bulmada ne kadar başarılı olduğunu gözler önüne serdi. Derepazarı İlçesi'nde oturan ve üç gün boyunca okula gitmediklerini öğrenen babalarından azar işiten Fatma (13), Rabia (9) ve Habip Çolak (8) evden kaçmıştı. Çocukları arayan görevlilere, üç çocuğun kokusunu da çok iyi tanıyan köpekleri Tony yol göstermişti. Üç kardeş,  Tony'nin ısrarla önünde havladığı boş bir evde bulunmuştu.