Kayısıda ihracat rekoru kırıldı

Dünya yaş kayısı ihtiyacının yüzde 20'sini, kuru kayısı ihtiyacının ise yüzde 80'ini karşılayan Malatya'da son 1 yılda 113 bin ton kayısı ihracatı gerçekleştirilerek cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı.

Kayısıda ihracat rekoru kırıldı
02 Ağustos 2013 Cuma 15:21 tarihinde eklendi.

AK Parti Malatya Milletvekili Mustafa Şahin, kayısı ihracatının her yıl ağustos ayında başladığını ve ertesi yıl temmuz ayı sonuna kadar devam ettiğini belirtti. Malatya’dan 100’den fazla firmanın 130’a yakın ülkeye ihracat yaptığını anlatan Şahin, en fazla ihracatın ABD, Rusya ve Orta Avrupa ülkelerine gerçekleştirildiğini ifade etti. Geçtiğimiz ağustos ayı başından bu yana geçen 1 yılda 113 bin ton dış satış gerçekleştirilerek cumhuriyet tarihinin kayısı ihracat rekoru kırıldığını vurgulayan Şahin, “1 Ağustos 2012 ile 31 Temmuz 2013 tarihlerini kapsayan sezonda kayısı ihracatı cumhuriyet tarihinin en yüksek rakamına ulaşıldı. Bu dönemde ortalama 113 bin ton kayısı ihracatı gerçekleştirilmiştir. Kayısı ihracatımızın (en yüksek kalite ve en düşük kalite) ortalama 2,04 dolardan ihraç edilmiştir. Bundan önce en yüksek kayısı ihracatımız 2006 yılında 110 bin 972 ton olarak gerçekleştirilmişti. Fakat bu dönemde kayısımız 1,75 dolardan ihraç edilmişti.” dedi.

Milletvekili Şahin, Malatya Belediyesi’nin iştirakleri arasında yer alan Esenlik Şirketi tarafından kurulması planlanan Kayısı Entegre Tesisi’nin şehir için önemli bir adım olduğunu kaydetti. Şahin, şunları söyledi: “Malatya’nın kalkınmasında birinci derecede öneme sahip olan kayısı birçok alanda yapılacak yatırımlara da ciddi bir alt yapı oluşturmaktadır. Yıllardan beri dünya kayısı ihracatının büyük bir bölümünü karşılamaya devam eden ilimizde kayısımızın endüstriyel ürün ve farklı ürün çeşitleri ile piyasaya sürülmesi için ciddi ar-ge çalışmaları devam etmektedir. Özellikle Malatya Belediye’sinin Esenlik Şirketi aracılığıyla kurmayı düşündüğü Kayısı Entegre Tesisi Malatya ve kayısı üreticilerimizin geleceğini aydınlatacaktır. Yapılan bu çalışma 50 bin kayısı üreticisinin geleceği ve Malatya'ya katma değer sağlaması açısından da son derece isabetli bir çalışmadır. AK Parti iktidarlarıyla birlikte Malatyalı çiftçilerimizin dondan zarar görmesinden dolayı hükümetimizin yapmış olduğu destek ve özellikle kayısı çiçeğinin sigorta kapsamına alınması gibi yapmış olduğumuz çalışmaların süreç içerisinde ilimizdeki ekonomik ve sosyal dengeye ciddi katkıları olduğunu görmekteyiz. Yapmış olduğumuz bu çalışmaların kayısı ihracatına olumlu bir şekilde yansıması öncelikle çiftçilerimizi ve ihracatçılarımızı memnun etmektedir.”


CİHAN