Kayısıyı don vurdu

Değişen hava koşullarına bağlı olarak tarımda yaşanan don ve kuraklığın bilançosu çıkarılmaya devam ediyor. Türkiye kayısı rekoltesinin yüzde 20'sini karşılayan Elazığ'da don nedeniyle üretimde kayıpların yüzde 80-90'ı bulduğu belirtildi.

Kayısıyı don vurdu
16 Nisan 2014 Çarşamba 12:26 tarihinde eklendi.
Kayısı ağaçlarının erken açan çiçeklerinin don nedeniyle çürüdüğünü belirten Elazığ Ziraat Odası Başkanı İbrahim Hacıoğulları, sigortalı olmayan üreticilerin korunması gerektiğini, bu konudaki "zarar tespit" çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
 
Hacıoğulları, sigortalı olan üreticilerin zararlarının Tarım Sigortası tarafından karşılanacağını belirterek, sigortası olmayan üreticilerin de mağdur edilmemesi için çalışmaların sürdüğünü söyledi. Üretici zararının yüzde 80-90 civarında olduğunu ifade eden Hacıoğulları, "Elazığ'daki kayısı bahçeleri ağırlıklı olarak Baskil'de" dedi ve ekledi:
 
"Yalnız şu anda Baskil'de yüzde 80-90 garanti zarar görmüştür. Bunu bir Ziraat Odası ve Tarım il Müdürlüğü mühendisleri olarak biz, bunun kontrolüne gittik ve yüzde 80 kesin zarar gördüğünü tespit ettik. Gittiğimiz bazı köyler yüzde 90, bazı köyler yüzde 100, yani ortalama yüzde 80 gitmiş. Tarım Bakanı bize bunun garantisini verdi. Bu zarar ziyanı bize, 'ödeyeceğiz' dediler. Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı olanları zaten direkt Tarım Sigortası (TARSİM) ödeyecek."
 
"ÇOK BÜYÜK BİR KAYIPLA KARŞI KARŞIYAYIZ"
 
Baskil Kaymakamı Mustafa Ünver Böke de, yaşanan don felaketi sonucu, bölgede çok büyük bir kayıp yaşandığına dikkat çekerek, "Kaymakamlık olarak bu konuda sürekli saha araştırmalarındayız" dedi ve şöyle anlattı:
 
"Yaklaşık üç gün süren ciddi soğuklar neticesinde, bahsettiğiniz gibi tam net rakam vermek şu anda doğru değil ama çok büyük bir rakam, bu yüzde 90'ların üzerinde dahi olabileceğini düşünüyoruz. Çok büyük bir oranda ve bu zamana kadar görülmemiş ölçüde bir kayıpla karşı karşıyayız maalesef. Bu anlamda tüm üreticilerimize ve tüm hemşerilerime geçmiş olsun dileklerim iletiyorum. Görünen bir gerçek, ciddi anlamda kayısı üreticileri ve meyve üreticileri zarar görmüş durumda. O konuda devletimizin, hükümetimizin gerekli tedbirleri alacağını biliyoruz."
 
Baskil Ziraat Odası Başkanı Faruk Çetin, kayısı piyasasının Malatya'da oludğunu bu nedenle Elazığ ve Malatya genelinde geçen yıl rekoltenin 240 bin ton olduğunu belirterek, "Bunun yüzde 20 üretimini Baskil ağırlıklı olmak üzere Elazığ geneli karşılıyordu. Bu yıl don nedeniyle üretim, yani Elazığ'da kayısı üretimi geçen yıla göre büyük ölçüde düştü" dedi.
 
Çetin, bu nedenle bu yıl Türkiye'nin toplam kayısı rekoltesine katkılarının, geçen yılın dörtte biri dolayında olabileceğini söyledi.

DHA