Kazak halkı Türkiye'ye minnettar

Kazakistan Cumurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Ankara'da yaptığı görüşmelerin öneminin daha öncekilerden farklı olduğunu belirtti.

Kazak halkı Türkiyeye minnettar
11 Ekim 2012 Perşembe 19:55 tarihinde eklendi, 2.055 kez okundu.

Kazakistan Cumurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Ankara'da yaptığı görüşmelerin öneminin daha öncekilerden farklı olduğunu belirterek, ''Çünkü stratejik işbirliği konseyi kurduk ve ilk toplantısını bugün yaptık. 1991'de Kazakistan bağımsızlığını ilan ettiğinde bir saat sonra ilk tanıyan ülke Türkiye'ydi. Bunu Kazak halkı hiçbir zaman unutmayacak'' dedi. 

     
Nazarbayev, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakanlık'ta düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu. Başbakan Erdoğan'a Kazakistan'ın en yüksek devlet nişanı olan ''Altın Kıran'' nişanını takdim eden Nazarbayev, bu ödülü Erdoğan'ın iki ülke arasındaki ilişileri geliştirmeye yönelik katkılarından dolayı verdiklerini söyledi. 
     
Nazarbayev, Türkiye ile son 20 yıl içinde çok görüşme yaptıklarını ancak bugünkü görüşmenin öneminin farklı olduğunu söyledi. Nazarbayev, ''Çünkü stratejik işbirliği konseyi kurduk ve ilk toplantısını bugün yaptık. 1991'de Kazakistan bağımsızlığını ilan ettiğinde bir saat sonra ilk tanıyan ülke Türkiye'ydi. Bunu Kazak halkı hiçbir zaman unutmayacak'' diye konuştu. 
     
Görüşmelerde enerji, ulaştırma, eğitim ve kültür gibi her alanda ilişkileri ele aldıklarını belirten Nazarbayev, Ortadoğu, Afganistan ve Suriye gibi çok geniş konularda da fikir alışverişinde bulunduklarını vurguladı. Türkiye'nin Kazakistan'ın en yakın stratejik ortaklarından olduğunu dile getiren Nazarbayev, Türk ekonomisinin son 10 yılda dünyanın en büyük ekonomilerinden biri haline geldiğini ifade etti. Nazarbayev, ''Bunun mutlaka bize de etkisi olacaktır'' dedi. 
     
     -2,4 milyar dolarlık anlaşma imzalanacak- 
     
     
Nazarbayev, iki ülkenin yakında 10 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşacağına işaret ederek, ''Görüşmelerde ortak organize sanayi bölgelerinin kurulmasını değerlendirdik. Yarın İstanbul'da işadamları ve bakanların yapacağı görüşmelerde 2,4 milyar dolarlık sözleşmelere imza atılacak'' dedi. 
     
Kazakistan'da 20'den fazla Kazak-Türk lisesi olduğunu hatırlatan Nazarbayev, ''Çocuklarımız küçük yaşta iki ülke arasındaki dostluğu öğreniyor. Bu, ilişkilerin gelişmesine katkıda bulunacak'' diye konuştu. 
     
Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı'nın (AİGK/CICA) dönem başkanlığını Türkiye'nin yürüttüğünü hatırlatan Nazarbayev, dünya nüfusunun neredeyse yarısının bu teşkilatın içinde olduğunu bildirdi. 
     
Nazarbayev, ''Küreselleşme çağında beklenmeyen tehlikelere karşı böyle bir platformun ihtiyacı ortaya çıkıyor. Zenginliklerin birçoğu Asya'da. Gelecek Asya'da. Avrupa'daki güvenlik konusu düşünüldüğünde Asya'da da istikrar olursa tüm Avrasya'da barış olur'' dedi. 
     
Karşılıklı ticaret hacmi konusunda da yatırım konusunda da bugün ve yarın İstanbul'da birçok anlaşma imzalanacağını belirten Nazarbayev, bir Türk şirketinin Kazakistan'da büyük bir ilaç fabrikası kuracağını söyledi. Nazarbayev, ayrıca deri, buğday inşaat malzemeleri konusunda da yatırımlar olacağını aktardı. 
     
Türkiye'de iş kurmak için sadece 3 belgeye ihtiyaç olduğunu dile getiren Nazarbayev, ''Ben bunu söylediğimde kimse inanmıyor. Türkiye'de gayrimenkul alımı, bankacılık ve sanayi alanlarında Kazak yatırımcıların buraya gelmesi gerek'' ifadesini kullandı.