Kazakistan, nükleersiz bir dünya istiyor

Kazakistan’ın Aşkabat Büyükelçisi Orman Nurbayev, bugün düzenlediği basın toplantısında, nükleer silahlardan arınmış bir dünya istediklerini kaydetti.

Kazakistan, nükleersiz bir dünya istiyor
28 Ağustos 2013 Çarşamba 14:37 tarihinde eklendi.

Kazakistan Büyükelçiliği, başkent Aşkabat’taki Oğuzkent Oteli'nde basın toplantısı düzenledi. Ülkedeki yabancı misyon temsilcileri ve basın mensuplarının katıldığı toplantıda konuşan Büyükelçi Orman Nurbayev, Kazakistan’ın nükleer silahdan arındırıldığını ve ülkesinin nükleer silahdan kaçınılması konusunda önemli katkılarının olduğunu belirtti.

Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’in 1991 yılında imzaladığı karar ile dünyanın en büyük nükleer silah deneme poligonu Semipalatinsk poligonunun kapatıldığını söyleyen Büyükelçi, “2010 ve 2012 yıllarında Washington ve Seul’da düzenlenen nükleer güvenlik zirvelerinde Kazakistan’ın bu alandaki çalışmaları takdir aldı. 2014 yılında Hollanda da yapılacak zirve çalışmalarına katılmak için çalışmalarımız devam ediyor. Semipalatinsk poligonunun kapatılmasının ardından geçen 18 yıldan sonra yani 2009 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 29 Ağustos gününü “Nükleer Denemelere karşı Uluslararası Gün” olarak ilan etti. Kazakistan’ın bu inisiyatifini destekleyen bütün ülkelere teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Büyükelçi Nurbayev, bundan sonra da bu alanda ABD, Rusya ve Avrupa ile çalışmak istediklerini kaydederek, Devlet Başkanı Nazarbayev’in ileri sürdüğü uluslararası atom projesi nükleer silahsızlanma ile ilgili büyük bir çalışma olduğunu ifade etti.

Kazak Büyükelçi, dünya ülkelerine nükleer silahlardan arınmaya ve bu silahları denemelerden kaçınmaları konusunda çağrıda bulundu.

Üçüncü en büyük uranyum üreticisi olan Kazakistan, Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından nükleer silahlarından kendi iradesi ile vazgeçen dünyadaki ilk ülke oldu. Geçmişte Kazakistan'da nükleer enerjinin kullanıldığı Semipalatinsk (Semey) test alanı büyüklük açısından dünyada ikinci olup bu alandaki son nükleer başlık 7 Mayıs 1995'te imha edildi.


CİHAN