Kazakistan'da 20'inci yıl coşkusu

Kazakistan'ın bağımsızlığını kazanmasının 20'inci yıl dönümü başkent Astana'da görkemli bir törenle kutlandı.

Kazakistanda 20inci yıl coşkusu
17 Aralık 2011 Cumartesi 11:06 tarihinde eklendi, 3.594 kez okundu.

 

Kazakistan'ın başkenti Astana'da, Türk müteahhitler tarafından yaptırılan Astana Arena Stadı'nda gerçekleşen ve yaklaşık 30 bin kişi izlediği kutlama törenine, Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev video konferansla katıldı. 
     
Türkiye'nin de aralarında bulunduğu birçok ülkeden gazeteci ve köşe yazarlarının da davet edildiği törende Cumhurbaşkanı Nazarbayev'in bağımsızlığa gidilen süreçte yaşananlar, bağımsızlık sonrasında Kazakistan'da elde edilen başarılar ve geleceğe dair beklentileri parça parça ekrana getirilirken, konuşmada vurgulanan konular müzik, dans ve ışık gösterisiyle sahnede canlandırıldı. 
     
Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, konuşmasında Kazakistan'ın bağımsızlığını kolay kazanmadığını, büyük sıkıntılarla karşılaştıklarını, eski SSCB döneminde Kazak halkının büyük eziyetlere maruz kaldığını belirterek, "Gelecek kuşaklarımız bağımsızlığın önemini en iyi şekilde anlamalı. Bağımsızlık öncesinde yaşananları unutmamalı" dedi. 
     
Bağımsızlık öncesinde halkın büyük kısmının yoksulluk sınırının altında bir yaşam mücadelesi vermek zorunda kaldığını anlatan Nazarbayev, kişi başına düşen milli gelirin o yıllarda 700 dolar seviyesinde olduğunu bugün ise 16 misli artarak 11 bin doların üzerine çıktığını söyledi. 
     
Kazakistan'ın bağımsızlığını kazanmasının ardından gerek ekonomik gerekse de siyasi olarak hızlı bir büyüme yaşadığını anlatan Nazarbayev, geçen yıl Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) dönem başkanlığını üstlendiklerini, bu dönemde 11 yıldır toplanmayan AGİT zirvesinin Astana'da toplanarak, Astana Deklarasyonunun kabul edildiğini hatırlattı. 
     
Kazakistan'ın bu yıl da İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) dönem başkanı olarak görev yaptığını ifade eden Nazarbayev, ülkesinin batı ile doğu arasında adeta bir köprü vazifesi gördüğünü söyledi. 
     
Kazakistan'ın hızlı büyümesi ile dünyanın dikkatini çektiğini ve ekonomik gelişmiş ülkeler arasında sayıldığını anlatan Nazarbayev, dünyanın Kazak halkına ve devletine bakışının değiştiğini ifade etti. 
     
Dünyanın herhangi bir yerinde meydana gelen ekonomik sıkıntıların başka ülkeleri de etkilediğini belirten Nazarbayev, bunun için gelişmiş ülkelerin kontrolündeki bir G-8 yerine G-Global'in kurulması gerektiğini, küresel ekonomik krizle ancak G-Global ile mücadele edilebileceğini söyledi. 
     
Nazarbayev, 2012 yılında küresel ekonomik krizle mücadele için İslam İşbirliği Teşkilatı ile Kazakistan'da sorunların çözümü için yeni önerilerin ortaya konacağını bir forum düzenleneceğini açıkladı.