Kazakistan’da dövize sert müdahale

Kazakistan Ulusal Bankası Başkanı Kayrat Kelimbetov, Almatı’da düzenlediği basın toplantısında 1 ABD dolarının 155 tengeden 185 tengeye çıkması konusunda yeni önlemler aldıklarını söyledi.

Kazakistanda dövize sert müdahale
11 Şubat 2014 Salı 14:14 tarihinde eklendi, 1.096 kez okundu.

Kelimbetov, 11 Şubat 2014 yılı itibariyle aldıkları karar ile merkez bankasının dövize müdahale hacmini azaltacaklarını duyurdu. Merkez bankası olarak bu yıl enflasyon hedeflerinin yüzde 6-7 olduğunu ve bunu gerçekleştirmek için gerekli tedbirleri alacaklarını vurgulayan Kelimbetov, vatandaşların spekülatif söylemlere inanmamasını istedi. Kazakistan Ulusal Bankası Başkanı yaptığı yazılı açıklamada alınan bu karara neyin sebep olduğu sıraladı.

Kelimbetov,” İlk olarak özellikle finans piyasalarındaki belirsizliğin artmasının etkili olduğu bu duruma öncelikle Amerikan Merkez Bankası’nın parasal genişlemede azalmaya gitmesiyle diğer ülke para birimleri üzerinde baskının artmasının sebep oldu. İkinci olarak 2013 yılı verilerinde Rusya para birimi rublenin Amerikan doları karşısında yüzde 7.1 değer kaybetmesi, üçüncü olarak Kazakistan cari açığının pozitif olmasına rağmen ağırlıklı olarak tüketim mallarının ithal edilmesi ve ithalatta meydana gelen artış. Dördüncü etken olarak Kazakistan ekonomisinde yüksek devalüasyona bağlı spekülasyonla kazanç sağlama” diyen Kelimbetov, son olarak da orta vadede enflasyonu yüzde 3-4’e indirmek için temel koşulları oluşturmak ve enflasyon hedefini aşmamak için bu tedbiri öngördüklerini açıkladı.

Dış rekabette tenge-döviz kuru ve yerli üreticilerin rekabet gücünü korumak için Merkez Bankası’nın para politikasında değişiklik yapılmasının kaçınılmaz olduğunu kaydeden Kazakistan Ulusal Bankası Başkanı, tenge-döviz kurunun uzun vadeli olması adına iç ve dış faktörlerin dikkate alınacağını belirtti. Başkan ayrıca bu yolla spekülatif devalüasyon beklentilerinde önüne geçildiğini ifade etti.


CİHAN