Kazakistan'da "olağanüstü hal"

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, ülkenin batı kesimindeki Mangistau eyaletinin Canaözen kentinde meydana gelen ve 10 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan olaylar sonrasında bu kentte “geçici olağanüstü hal” ilan etti.

Kazakistanda olağanüstü hal
17 Aralık 2011 Cumartesi 17:15 tarihinde eklendi.

 

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre Nazarbayev'in, Anayasa'nın 44'üncü maddesi gereğince kentte “geçici olağanüstü hal” ilan etme kararı aldığı bildirildi.
 
Kentte saat 23.00-07.00 arasında sokağa çıkma yasağı uygulanması, sadece güvenlik kurumlarına ait araçların girebileceği kente giriş çıkışın kontrol altına alınması, sürekli kimlik kontrollerinin yapılmasını öngören karar gereğince, olağanüstü hal süresince toplantı, miting, gösteri, yürüyüş, toplu eğlence ve spor faaliyetleri için izin alma mecburiyeti getirildi. Grev yapılmasını yasaklayan karar, ayrıca fotokopi cihazları, ses ve görüntü kaydedici makinelerin kullanımını izne bağladı.
 
Açıklamada, kentteki olağanüstü hal uygulamasının 5 Ocak 2012'ye kadar süreceği, Kazakistan Cumhuriyeti Başsavcılığının alınan kararları uygulamakla yükümlü olduğu da kaydedildi.
 
Canaözen kentinde dün düzenlenen bağımsızlık bayramı etkinlikleri sırasında kent merkezinde bazıları daha önce işten çıkarılan işçilerle güvenlik güçleri arasında arbede çıkmış,daha sonra büyüyen olaylarda 10 kişi hayatını kaybetmişti.