Kazova’da domates hasadı moralsiz başladı

Türkiye’nin önde gelen sebze merkezi Kazova’da domates hasadı başladı.

Kazovada domates hasadı moralsiz başladı
25 Temmuz 2013 Perşembe 13:43 tarihinde eklendi.

Önceki yıllara göre rekoltenin düşük gerçekleştiği belirtilirken, domateste son dönemde ortaya çıkan hastalığın üreticiyi ciddi mağduriyete soktuğu, domatesin hastalık nedeniyle dalında eridiği gözlendi.

Emirseyit Kasabası Belediye Başkanı Ertuğrul Ağıl, domateslerin şu an için olması gereken seviye, verim ve uzunluğun yarısına ancak ulaştığını söyledi. Ramazan öncesi domates fiyatlarının çok yüksek olmasına rağmen, Kazova domatesi çıktığı anda fiyatların düştüğünü dile getiren Başkan Ağıl, "Ne hikmetse her yıl aynısı oluyor, bizim domatesimiz çıktığı anda fiyatlar iyice geriye düşüyor. Bizim burada domates elli ile altmış kuruş arasında satılıyor. Bundan sonra ürünler komisyoncuların eline geçiyor. Bizde fiyatlar bu kadar düşükken vatandaş marketlerden yaklaşık iki liradan kilosunu almakta. Bu aradaki fiyat farkı nereden kaynaklanıyor bilemiyorum. Kazova’da yaklaşık bir haftadır hasat başladı. Üreticiyi bu yıl zor bir hasat dönemi bekliyor. Hem hastalık hem de dibe vuran fiyatlar tek gelir kaynağı domates üretimi olan çiftçimizi sıkıntıya sokacak gibi görünüyor, inşallah ürünümüz hastalıktan kurtulur ve kendisini toparlar." diye konuştu.

PARAYI PERAKENDE SATIŞ YAPANLAR KAZANIYOR

Kasabada komisyonculuk yapan Cihat Varol ise sezonu yeni açtıklarını dile getirerek, üreticilere bol ürün ve kazançlı bir dönem diledi. Varol, "Bu sene hastalık özelikle domatesi vurmuş durumda. Üreticinin beklediği an bu an, fakat buranın domatesi çıktı, ne hikmetse bizim ürün çıkar çıkmaz fiyatlar tepetaklak oldu. Biz şu anda sağlam domatesi 60 kuruş gibi bir fiyatla üreticiden almaktayız. Benim kazancım ise ton başına yaklaşık 20-25 liradır. Bizden ürünü alıp parakendecilere satışını yapan komisyoncuların da çok fazla kazanç sağladıklarını sanmıyorum, asıl kazancı parakende olarak satış yapan kişiler kazanmaktadır." dedi.


CİHAN