Kediniz sizi aslında o kadar da umursamıyor!

Araştırmacılara göre kediler köpeklerden daha bağımsız ruhlular ve birlikte yaşadıkları insanlar ortada yokken, bu yokluğu pek önemsemiyorlar...

Kediniz sizi aslında o kadar da umursamıyor!
04 Eylül 2015 Cuma 20:48 tarihinde eklendi.
Köpekler sadık, kediler ise daha mesafeli olarak bilinir. Araştırmacılar bunun sebebinin, kedilerin 'sahiplerini' köpekler gibi emniyet ve güvence kaynağı olarak görmemeleri olduğunu keşfetti. Buna göre kediler sahiplerinden ayrıldıklarında ayrılık endişesi yaşamıyor, birlikte yaşadıkları insanlar yanlarından ayrılırken çıkardıkları sesler ise sıkıntıdan veya hayal kırıklığından kaynaklanıyor.
 
Lincoln Üniversitesi’nden Daniel Mills’in yürüttüğü araştırmada, yetişkin kedilerin sosyal ilişkilerinde özerk olduğu yani korunmak için kimseye bel bağlamadıkları belirlendi. Deneyler sırasında araştırmacılar 20 farklı kediyi bilmedikleri bir ortama ayrı ayrı hem sahipleriyle hem bir yabancıyla hem de tek başlarına koydular.
Profesör Mills, kedilerin bu durumda sahiplerinin yanında kalmalarını ve sahipleri odadan çıktığında da üzüldüklerine dair bir işaret beklediklerini fakat bunların gerçekleşmediğini söyledi. Mills “Kediler sahipleri odadan çıktığında yabancıyla kıyaslandığında daha çok ses çıkarsalar da bunun dışında kediyle sahibi arasında güvenle alakalı herhangi bir bağ gözükmüyordu. Sesleri çıkarmalarının nedeni hayal kırıklığı ya da öğrenilmiş bir tepki olabilir. Önceki araştırmalarda bazı kedilerin tek kaldıklarında ayrılık endişesi yaşadıklarını söylese de bu araştırma kedilerin ne kadar bağımsız olduğunu gösterdi” diyor.
 
Araştırmanın sonunda kediler sahipleriyle iletişim kursalar da bilmedikleri bir ortamda sahiplerine güvenmedikleri de anlaşıldı. Araştırmacılar bunun nedeninin de kedilerin doğası gereği bağımsız olmasından kaynaklandığına inanıyor. (The Daily Mail )