Kemal abi de Wikileaks'te

ABD Büyükelçisi Edelman imzalı belgeye göre adı yazılmayan bir kişi Maliye Bakanı Unakıtan ile Boeing'i buluşturuyor.

Kemal abi de Wikileakste
04 Ocak 2011 Salı 09:58 tarihinde eklendi, 1.021 kez okundu.

 

ABD Büyükelçisi Edelman imzalı belgeye göre adı yazılmayan bir kişi Maliye Bakanı Unakıtan ile Boeing'i buluşturuyor. Pazarlık sürecinde Unakıtan yine adı verilmeyen bir Türk işadamının Boeing Türkiye temsilcisi olmasını istiyor, firma kabul etmiyor.
 
 Yeni açıklanan Wikileaks belgelerinde Türkiye'nin de adı geçiyor.
 
Milliyet gazetesinin haberine göre, 12 Mayıs 2004 tarihli dönemin ABD Büyükelçisi Eric Edelman imzalı bir kriptoda Boeing’in Türkiye’de 19 uçağın alımı için Airbus’la yarıştığı ve anlaşmanın 2.9 milyar dolar değerinde olduğu belirtiliyor.
 
Belgede “Bu hafta başında Boeing yetkilileri şirketin Türkiye pazarındaki endişelerini görüşmek üzere elçilik yetkilileri ile bir araya geldi. Boeing, AKP kabinesindeki bir üst düzey yetkilinin kendi iş ortaklarından birini Boeing’in Türkiye temsilcisi olarak ataması için şirkete yaptığı baskılardan dolayı endişe duyuluyor” deniliyor.
 
Boeing yetkililerinin kendisine anlattıklarını Washington’a aktaran Edelman, Mart 2004’te adı sansürlenen bir kişinin Boeing’le görüşerek bir Türk işadamını tanıttığını yazıyor.
 
Bu işadamı Boeing ile dönemin Maliye Bakanı (Kemal Unakıtan) arasında bir görüşme ayarlamayı teklif ediyor. Görüşme sırasında Maliye Bakanı Boeing’e adı belgede sansürlenmiş olan bu Türk işadamının havacılık sektöründen anladığını ve Türk Hava Yolları’nın ihtiyaçlarından haberdar olduğunu söylüyor. Bakan, Boeing’den şirketin Türkiye pazarındaki başarısını garanti etmek üzere işadamını Türkiye temsilcisi olarak atamasını istiyor.
 
Boeing ise bunu reddediyor. New York Times, bu teklifin üst düzey devlet yetkililerine ulaşmak adına bir “rüşvet” teklifi olduğu yorumunda bulundu.