Kemoterapide Saç Dökülmesi İle Başa Çıkmanın 5 Yolu

İlaç yoluyla tedavi anlamını taşıyan kemoterapi kanserli hücrelerin tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Kemoterapi, cerrahi müdahale öncesinde veya cerrahi müdahale sonrasında uygulanabilir.

Kemoterapide Saç Dökülmesi İle Başa Çıkmanın 5 Yolu
22 Şubat 2020 Cumartesi 22:11 tarihinde eklendi, 1.772 kez okundu.

İlaç yoluyla tedavi anlamını taşıyan kemoterapi kanserli hücrelerin tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Kemoterapi, cerrahi müdahale öncesinde veya cerrahi müdahale sonrasında uygulanabilir.
 

Kemoterapi Etkileri
 

Kemoterapide uygulanabilecek birçok tür olmakla birlikte bu türlerin de kendine özgü ilaç tedavileri bulunmaktadır. Kanserli hücre ile birlikte sağlıklı hücreye de nüfuz ettiğinden, uygulanan tedavilerin çeşitli yan etkileri görülmüştür.
 

Tedavi sırasında görülen etkilerin bazıları:
 

  1. Mide Bulantısı, Kusma
  2. Halsizlik
  3. İştah Sorunu
  4. Kansızlık
  5. Saç Dökülmesi
     

Belirtilen yan etkiler hastalar arasında farklılık göstermekte olup hiç görülmeme olasılığı da bulunmaktadır.
 

Saç Dökülmesi
 

Bir oran vermek gerekirse, kemoterapi alan hastaların yaklaşık %60’ında saç dökülmesi meydana geldiği gözlemlenmiştir. Tedavi türüne göre bu oran değişmekte olup kimi hastalarda hiç gözlemlenmemektedir.
 

Saçlar Ne Zaman Dökülür?
 

Saç dökülmesi kemoterapi ile başlar ve üç hafta içinde fark edilir biçimde dökülmüş olur. Son kemoterapinin ardından da saç olumu yeniden başlar ve 1 yıl içinde saçlar eski haline dönmüş olur.
 

Saç Dökülmesi İle Başa Çıkmanın Yolları
 

Kemoterapi saç dökülmesi sorunu oluşturur ve bu durum önlenebilecek bir durum değildir fakat bu durumun meydana getirdiği psikolojik olumsuzlukları en aza indirmek mümkündür. Her tedavide olduğu gibi öncelikle moral ve inancı yüksek tutmak kişi için önemli bir etkendir. Saç dökülmesi sırasında uygulanacak adımları açıklayalım:
 

İlk olarak dökülmenin geçici olduğu ve saçların tedavi sonrası eski haline döneceği bilinmelidir.
 

Kafa derisi sağlığını korumak adına sert kimyasallar içeren şampuan kullanımından kaçınılmalı, mümkünse kullanılan yastık kılıfları deriye hasar vermeyecek yumuşaklıkta seçilmelidir.
 

Kullanılan tarak veya saç fırçası yine deriye zarar vermeyecek yumuşaklıkta seçilmelidir.
 

Eğer Kemoterapi sırasında saç dökülmesi meydana geleceği biliniyorsa ve bu durum kişiye rahatsızlık verecekse öncesinde uzman yardımıyla, kişiyi incitmeyecek şekilde açıklanmalıdır. Eğer kişi saçının döküleceği anlara şahit olmak istemiyorsa saçını kestirmeli veya kazıtmalıdır. İstek doğrultusunda peruk gibi saç derisini kaplayacak çözümlerden yararlanabilmektedir.
 

Saç kurutma makinelerinden mümkün olduğunca uzak durulmalı, eğer mümkün değilse düşük ısıda kullanılmalıdır. Çünkü saç kurutma makinesi saç derisinde kuruma, kaşıntı ve pullanma meydana getirebilir.
 

Tekrar belirtilmelidir ki saç dökülmesi geçici bir durumdur ve tedavi ardından kişi eski saçına kavuşacaktır. Önemli olan her zaman sağlıktır.
 

Kaynak:
 

https://www.newhair.com.tr/hizmetlerimiz/kemoterapide-sac-dokulmesi

https://www.newhair.com.tr/

https://www.newhair.com.tr/kemoterapide-sac-dokulmesi/