"Kendi içimizde sağlam duralım"

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, iş dünyasından gelen öneri ve eleştirilerin politikaların belirlenmesi açısından çok önemli olduğunu söyledi.

Kendi içimizde sağlam duralım
29 Kasım 2013 Cuma 22:24 tarihinde eklendi.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'nin NATO ülkesi olmasına rağmen Çin'den uzak durmadığını söyleyip, "Hindistan ile 30 yıl sonra ilişki kurduk. Afrika'da büyükelçi sayımızı artırdık. THY dünyanın dört bir yanına uçuyor. Büyükelçilerimiz, ticaret ofislerimiz var.

Afrika artı ortadoğu deyince yüzde 37 ihracat yapıyoruz. Afrika büyüyen bir ülke. Ama, 53 Afrika ülkesinde sepet büyüyor. Önümüzdeki dönemde Afrika'ya ihracat yapmak önemli. Hedefimiz tüm dünya. Yeter ki biz kendi iç huzurumuzu ve istikrarımızı koruyalım. Türkiye'ye dışardan zarar verecek unsur az. Kendi içimizde sağlam duralım" dedi.
 
Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) 2013 yılı Sanayi Gecesine Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Enerji Bakanı Taner Yıldız, Vali Orhan Düzgün, Milletvekili Mustafa Elitaş, Ahmet Öksüzkaya, İsmail Tamer, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, KAYSO Başkanı Mustafa Boydak, çok sayıda sanayici ve işadamı katıldı. Gecede İSO İlk 500'deki 13, İkinci 500'deki 21, kurumlar vergisinde 15, ihracatta 15 ve özel ödüller kategorisinde sıralamaya giren 9 üyeye plaket verildi.
 
KAYSO Başkanı Mustafa Boydak, Sanayiciler Gecesinin açılışında yaptığı konuşmada, odanın 47. kuruluş yıldönümünü de kutladıklarını belirterek, "Ülkemizin kalkınması devam ediyor. Sanayileşmede ülkemiz önemli adımlar atıyor.

Kayseri olarak bu sanayileşmeye yaptığımız katkıdan onur duyuyoruz. Hükümetin üretimi destekleme anlayışı bizi şevklendiriyor.

Türkiye'nin ekonomik anlamda emin adımlarla yoluna devam etmesini istiyoruz. Bu yolculukta zaman zaman iniş ve çıkışlar olacak. Herşeye Rağmen bize güven veren bir iktidar var. Türkiye'nin gidişinden memnunuz. Suriye'den gelen kardeşlerimiz ülkemizde zorunlu olarak kalanlara devletin önemli katkıları var. Biz de sanayiciler olarak iş dünyası olarak elimizden geleni yaparız. Son dönemde malum tartışmalar var. Kayseri cenahından baktığımızda çok efor harcıyoruz. Daha sağduyulu, karşılıklı anlayışa dayalı, zamana dayalı çözümü içtenlikle arzu ediyoruz" dedi.
 
Büyükşehir Belediye başkanı Mehmet Özhaseki'de "Değişimi zamanında ve uygun dille anlarsak gelişir, ıskalarsak geride kalırız. Sanayi de böyle" dedi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 30 yıl sonra Kayserili, Dünya Bankası Asya Sorumlusu Tunç Uyanık'ın da geceye katıldığına dikkati çekti. Hisarcıklıoğlu, "Rahmetli Özal gelinceye kadar, bizim Kayseri'de Nazar Değer diye apartmanların yüzü sıvayla dururdu. Kayserili mütevazıdır. Türkiye son 5 yılda büyüme başarı hikayesine devam ediyor.

Türkiye'de 5 milyon kişi işe başlamışsa bunun mimarı aramızda bulunan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'dır. Kayserili sanayicilerin, incelenmesi gerekir. Türkiye bu yılın başına kadar 2 ülkeye ihracat yapamadı. Mikronezya'ya ilk olarak ihracat Kayseri'den gerçekleşti. Sanayicimizin üniversite ile işbirliği şarttır. Kayseri'de 4 üniversite var ve sanayici-işbirliği de var. Kayseri'nin AB ihracatı yüzde 39. Diğer yakın cografyaya daha fazla. AB'ye ihracatımız yüzde 50'liler civarında olmasına karşın, Kayseri'nin ihracatının daha fazla artması gerekli.

Türkiye'de yakıt pahalı olduğu için ihracaat azalıyor. Bütün gelişmiş ülkelerde ihracat tren veya gemiyle. Bizde trenle ihracat yüzde 1. Şu anda Büyük Anadolu lojistik demiryolu taşımacılığı başladı. Tarifeli tren seferleri ihracatta kullanılıyor. Trenle taşımacılık yüzde 30 ucuz. Türkiye'de ne başarılıysa cezasız kalmaz. Gümrük kapılarını siz kullanıyorsunuz modernize edin. Yaptık ve devletimiz 1 milyar TL kazandı" diye konuştu. Hisarcıklıoğlu, bakanlara Kayseri'ye hızlı trenin bir an önce gelmesi konusunda çağrıda bulundu.
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'da gecede ödül alan şirketleri ve sanayicileri kutladı. Bakan Yıldız, enerji sektöründe sanayicilerle ilgili gelişmeleri şöyle anlattı: "Türkiye enerji sektöründe önemli rol oynuyor. Türkiye bir yandan ithal ettiği enerji kaynaklarını yerliye dönüştürmeye çalışıyor. Doğalgazı 28 AB ülkeleri arasında en ucuz satan ülkedir. Avrupa'da elektriği en az ücretle satan 3 ülke arasındadır. Türkiye, ilk kez ürettiği elektrik, tükettiğinden fazla hale gelmiştir. 4 bin 500 Megavatlar dolayında fazlamız var. Elimizde fazla elektrik vardır. Hızlı tren konusunda elimizden geleni yapacağız. Her bir sanayicimizin mutlaka enerji tasarrufu ve verimliliği konusunda mutlaka yapacakları var. Ölçülebilir yüzde 20 dolayında tasarruf edeceğimiz elektriğimiz var."
 
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'da Kayseri'nin ticaretin ve sanayinin kalbinin attığı yer olduğuna dikkati çekerek, Türkiye'nin en başarılı işadamı ve iş kadınlarının Kayseri'den çıktığını söyledi. Üçüncü kuşak bir sanayici olduğunu belirten Babacan, "11 yıl önce kendimi siyasetin içinde buldum. İş dünyasındaki başarılar ile devlet yönetiminde ve siyasetinde başarının sırları aynı" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Asla aldatan ve aldanan olmamalıyız.

Yerine getirilmeyecek sözler verilmemelidir. Hedefler belirleyip onlara ulaşmak gerekir. Bizim hükümetimizin son 11 yıllık başarılarının temel kodlarıdır. Ekonomik yapımıza baktığımızda özel sektörün Türkiye'nin büyümesine önemli katkısı vardır. Sizlerin emeği ve desteğiyle Türk ekonomisi büyümüştür. Büyümeyi özel sektör aracılığıyla yapmayı tercih ettik. 2002 yılından bu yana ekonomik gelişmeler arttı. İleri bir demokrasi olmadan ileri bir ekonomi olmayacağını biliyorduk.

Eş zamanlı ve parelel bir ilerleme yaptık. Türkiye'nin devlet bütçesine düzen verdik. Kamunun borcunu azalttık. Kriz döneminde 2008-2009'da bile kamu borcumuz, kriz döneminde bile azaldı. Bankacılık ile ilgili önemli reformlar yaptık. Her bankanın mali durumunu denetleyen sistem kurduk. Türkiye tek bir banka bile sorun yaşamadı. İlkeleri uygulamanın sonuçlarını aldık. Sağlık da önemli ilerlemeler kaydettik. AB'de 6 milyon işsiz oluşurken, biz özel sektörün ağırlığıyla 2009 yılından bu yana 6 milyon istihdam oluşturduk. Türkiye'de rekabet ne kadar iyi işliyorsa, gelir dağılımı o kadar iyi oluyor. Kayseri'de, Gaziantep'de Denizli'de ihracat yapan kuruluşlarımız oluştu. Artık, her sektörde rekabet var. Ülkede herkes alnının teriyle para kazanıyor. Kimseye özel bir hak tanınmıyor."
 
ABD'nin ekonomik toparlanmasını çok yavaş gerçekleştirdiğini söyleyen Ali Babacan, "AB'ye bakıyoruz, büyüme değil, daralma var. Japonya'da duraklama döneminde. Çin'de yüzde 9-10'luk büyüme oranları yok. Brezilya, Meksika, Endonezya'nın, önümüzdeki 10 yılda ne yapacaklarına bakıldığında aşağıya doğru düşüş var. Türkiye, ekonomik sorunlardan çok etrafında oluşan olaylar nedeniyle güvenlik sıkıntısı yaşıyor.

Suriye'de Irak'da insanlar ölüyor. Her gün bir yerlerde patlamalar, intihar saldırıları oluyor. Lübnan, büyük problemler yaşıyor. Mısır'da bir darbe rejimi iş başında. Libya üç dört ayrı bölgeye ayrılmamanın mücadelesini veriyor. Tunus, istikrarı yakalayamadı.

Batıda ekonomik kriz, etrafımızda güvenlik krizine karşın, Türkiye'de istihdam oluyor. Bu istihdam, güven ortamı ve siyasi istikrardan oluyor. Uluslar arası hukuk dışında asla bir şey yapmıyoruz. Dostlarımızla, bölge ülkeleriyle AB ile NATO ile beraber hareket edeceğiz. Türkiye ile Suriye arasında insani problem yaşanmaktadır. Böylesi uzun sınırı olan bir ülkede iç savaş yaşanırken, hamdolsun, ülkemizde gelişmeler devam ediyor" dedi.
 
Afrika stratejisi geliştirdiklerine değinen Ali Babacan, Türkiye'nin NATO ülkesi olmasına rağmen Çin'den uzak durmayı değiştirdiklerini belirterek, "Hindistan ile 30 yıl sonra ilişki kurduk. Afrika'da büyükelçi sayımızı artırdık. THY dünyanın dört bir yanına uçuyor. Büyükelçilerimiz, ticaret ofislerimiz var. Afrika artı ortadoğu deyince yüzde 37 ihracat yapıyoruz. Afrika büyüyen bir ülke. Ama, 53 Afrika ülkesinde sepet büyüyor. Önümüzdeki dönemde Afrika'ya ihracat yapmak önemli. Hedefimiz tüm dünya. Yeter ki biz kendi iç huzurumuzu ve istikrarımızı koruyalım. Türkiye'ye dışardan zarar verecek unsur az. Kendi içimizde sağlam duralım" diye konuştu.
 
Finans Mahkemeleri kuracaklarını HSYK ile görüşmelerin sürdüğünü belirten Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, mali konulardaki kararların böylece daha hızlı çıkacağını ifade etti. 20'nin üzerindeki ülkede Türkiye'deki reformları Dünya Bankası ile anlattıklarını söyleyen Babacan, 'Reform fasikülleri' hazırladıklarını sözlerine ekledi. Cari açığa dikkat çeken Ali Babacan, Irak ile son yapılan anlaşmaların Türkiye'nin makro ekonomik değerleri açısından çok önemli olduğunu ve bu konudaki bazı konuları stratejik ve siyasi hassasiyet yüzünden açıklamayacak durumda olmadıklarını belirterek, konuşmasını tamamladı.

DHA