Kendimizi gizlemezsek asla

Gay, lezbiyen, biseksüel ve transseksüellerin haklarını savunan SPOD, Meclis komisyonuna, ‘Kimliğimizi gizlemezsek iş bulamıyoruz. Açığa çıkınca atılıyoruz’ diye dert yandı, öneri paketi sundu

Kendimizi gizlemezsek asla
17 Ocak 2012 Salı 08:17 tarihinde eklendi.

 

Kürt siyasi hareketine yakınlığını ile bilinen Türkiye Barış Meclisi, anayasa değişikliğini içeren 12 Eylül referandumunun toplumda kutuplaşmaya ve kırılmaya yol açtığını savunurken, tutuklu milletvekilleri için Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun devreye girmesi gerektiğini kaydetti.

Gay, lezbiyen, biseksüel ve transseksüellerin haklarını savunan Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği ise, TBMM’ye “Kimliğimizi gizlemezsek iş bulamıyoruz. Açığa çıkınca atılıyoruz” diye dert yandı.
 
Anayasa Uzlaşma Komisyonu bünyesinde kurulan Sivil Toplum Kuruluşları Vakıflar ve Cemaatler Alt Komisyon, basına kapalı olarak yaptığı görüşmede Dernek Başkanı Sedef Çakmak, özellikle iş bulmadaki sorunlardan yakınarak, “Yaşlanınca büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Kimliklerimiz gizlemeden iş bulamıyoruz. Ortaya çıkınca atılıyoruz” dedi. Derneğin komisyona sunduğu 14 maddelik öneri paketinde özetle şunlar yer aldı:
 
-ÖNYARGISIZ YAZILMALI: Ülkemizde hâlâ varlığını güçlü bir biçimde sürdüren, eşcinselliğin hastalık olduğuna yönelik kanı yanlış bilgi ve önyargılardan kaynaklanmaktadır.
 
-TÜM KESİMLERİ KAPSAMALI: Anayasa yazım süreci başından sonuna dek zamanındalık, kapsayıcılık ve şeffaflık ilkelerine uygun olarak yürütülmeli ve süreç içerisinde sivil toplum kuruluşlarından alınan görüşlere dair gerekçeli geri bildirim mekanizması oluşturulmalıdır.
 
-LAİK VE HUKUK DEVLETİ: Ülkemizin yeni anayasasının devletin demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk devleti niteliğini gerçek anlamda hayata geçirmeye imkan veren bir ruh taşıması gerektiğine inanmaktayız.
 
-CİNSİYET EŞİTLİĞİ: Yeni anayasa cinsiyetlerarası eşitlik idealine dayalı olmalı, “Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği” ibareleri açıkça yer almalı.
 
-GENEL AHLAK OLMASIN: Genel ahlak gibi soyut kavramları içermemeli. Yeni Anayasada Temel Hak ve Özgürlükler; “genel ahlak”, “adap”, “kamu düzeni” gibi referanslarla sınırlandırılmasına imkan veren ibareler bulunmamalıdır.
 
-ÖZEL HAYAT DOKUNULMAZDIR: Özel hayatın dokunulmazlığı güvence altına alınmalı. Devlet değil yurttaş odaklı bir anayasa için özel hayatın dokunulmazlığının garanti altına alınması zaruridir.
 
-AYRIMCILIK OLMASIN: Mülteci ve göçmenlere ayrımcılık olmamalı. Yurttaşlar kadar sığınmacı, mülteci ve göçmenlerin hakları da anayasada güvence altına alınmalıdır.

Milliyet