Kennedy suikastının 50. yıldönümü

Bundan tam 50 yıl önce Teksas eyaletinin Dallas şehrinde uğradığı suikast sonucu hayatını kaybeden Başkan John F. Kennedy, Amerika'da anılıyor.

Kennedy suikastının 50. yıldönümü
22 Kasım 2013 Cuma 19:56 tarihinde eklendi.

Amerika’nın en karanlık günlerinden biri olarak anılan 22 Kasım 1963, ABD siyasetine olduğu gibi dünya tarihine de derin izler bıraktı.

Başkan Kennedy’in öldürülmesinin 50. yılı dönemi nedeniyle yine gözler her yıl olduğu gibi Dallas’a çevrildi. Başkan Kennedy anısına Dallas’ta düzenlenen anma törenlerine dualarla başlanıldı. Dallas Belediye Başkanı’nın konuşmasının ardından askeri jetler Başkan’ın vurulduğu yer olan Dealey Plaza’nın üzerinden uçtu.

Yerel saat ile 12:30 da öldürülen Kennedy’e düzenlenen suikast için çok komplo teorileri ortaya atıldı. Ancak resmi kayıtlar hala Başkanı Lee Harvey Oswald adında bir şahsın tek başına vurduğunu yazıyor. Oswald, Kennedy’in konvoyu’nun geçtiği sırada Texas Okul Malzemeleri Deposu binasının 6. katından üç el ateş ederek Başkan’ı vurmuştu. Polis tarafından iki saat içinde yakalanan Oswald aynı gece Başkanı öldürmekten çıktığı mahkemede suçlu bulundu.

24 Kasım 1963 pazar günü 11:30’da cezasını çekeceği hapishaneye transfer edilirken Dalas’ta gece kulübü sahibi olan Jack Ruby adlı şahıs tarafından Oswald vurularak öldürüldü. Tetikçinin ölümü ile olayın arkasında başka birilerinin veya güç odaklarının olup olmadığı sorusunun cevabını da Kennedy ile birlikte mezara gömülmüş oldu.

Suikastan sonra uzun yıllar Dallas adeta bir parya şehir olarak görüldü. Hatta Dallas ‘‘Nefret Şehir’’ (City of Hate) diye anıldı. Bugün düzenlenen Kennedy suikastini anma törenleri uzun süre Dallas’ta yapılmadı. Ancak zamanla Dallas ve Amerikalılar tarihi ile yüzleşerek bu şehire nefretten çok trajedinin yaşandığı mekan olarak görmeye başladı. Başkan’a Oswald’ın ateş ettiği Texas Okul Malzemeleri Deposu’nun 6. katı da müzeye dönüştürüldü. Bugün bu müze Dallas’ta en fazla turist çeken mekanların başında geliyor.

Başkan Kennedy’in Dallas ziyaretinde küçük bir protestocu grubu karşılamıştı. Grubu devlet içindeki savaş taraftarı olanların yönlendirdiği o günden bugüne tartışılagelir. Ve yine tartışmaların içinde o gün savaş karşıtı olan grubun küçük ama çok etkili olduğu savunulur. Savaş taraftarları içinde olduğu savunulan o dönemin Federal Soruşturma Ofisi’nin (FBI) başkanı J. Edgar Hoover’ın suikastin düzenlenmesinde en etkili isim olduğu iddialar arasında.

Suikast olayının ardından binlerce makale, televizyon, radyo programları yapılıp filmlere konu edildi. Amerikalılar resmi kayıtlardan ziyade Başkan Kennedy suikastı için ortaya atılan komplo teorilerine inanıyor. Dealey Plaza’da suikasta tanıklık eden muhabir Hugh Ayensworth, ömrünü Kennedy’in öldürülmesini araştırmaya adamış bir isim.

Ayensworth, ‘‘Adı bilinmeyen ve hiç tanınmamış Lee Harvey Oswald ile Jack Ruby’in sadece ABD’nin değil dünya tarihini değiştiren kişiler olduğuna inanmamızı kimse bizden beklemesin.’’ diyerek resmi tarihin düzmece olduğunu savunuyor.


CİHAN