Kerry, ABD’nin dış politikasını savundu

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Başkan Barack Obama’nın çatışmalı bölgelere müdahaleye isteksiz olmasını ABD’nin dünya sahnesinden çekilmesi şeklinde yorumlanmasına karşı çıktı.

Kerry, ABDnin dış politikasını savundu
24 Ocak 2014 Cuma 23:46 tarihinde eklendi.


Kerry, Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nda konuştu. Konuşmasında, İran ile nükleer müzakereler, İsrail-Filistin barış görüşmeleri ve Suriye’ye geniş yer ayırdı. İran’dan nükleer program hakkındaki taahhütlerinin yerine getirmelerini beklediklerini ifade eden Kerry, Beşar Esed’e iktidarı bırakma çağrısı yaptı. İsrail ve Filistin meselesinde ise ABD’nin iki devletli çözüm önerisini yineledi.

ABD’nin dünya ile bağlantısını kestiği şeklinde duyduğu iddialar nedeniyle şaşkın olduğunu ifade eden Kerry, bölgede etkili olunmasını askeri yönden müdahale edilmesi temeline bağlamanın yanlış olduğunu vurguladı. Ortadoğu meselesindeki yapıcı rol oynadıklarına dikkat çeken Kerry, ABD dışında benzer çabalarda bulunan başka bir ülke gösterilemeyeceğini ifade etti.

İran nükleer programında ABD’nin temkinli olduklarına bir kez daha vurgu yapan Kerry, “Eğer barışçıl bir programının varsa bunu ispat etmek zor değil.” dedi. Esed yönetimine ağır eleştirilerde bulunan Kerry, “Bu adam kesinlikle gitmeli. Esed bunun bir parçası olamaz çünkü kendi insanına çok zarar verdi.” ifadelerini kullandı.

ABD’nin iki devletli çözümün yeni bir Filistin’e garanti ve İsrail’e uzun dönem güvenlik sunacağını ifade eden Kerry, “Kendimizi çözüm bulmaya adamamızın sebebi basit: Elde edilecek başarının getireceği faydalar ve başarısızlığın tehlikeleri ABD, dünya, bölge ve çok daha önemlisi İsrail ve Filistin halkı adına çok ciddi olacak.” şeklinde konuştu.

Ukrayna konusunda ise ABD’nin bu ülkedeki şiddetin sona ermesi adına temaslarda bulunduğunu ifade etti.


CİHAN