Keşan'da ayçiçeği eylemi

Edirne'nin Keşan İlçesi'nde ayçiçeği taban fiyatlarının açıklanmaması, tüccarın düşük fiyat vermesi üreticileri sokağa döktü.

Keşanda ayçiçeği eylemi
24 Ağustos 2013 Cumartesi 17:18 tarihinde eklendi, 1.217 kez okundu.
Edirne'nin Keşan İlçesi'nde ayçiçeği taban fiyatlarının açıklanmaması, tüccarın düşük fiyat vermesi üreticileri sokağa döktü. Ellerinde çeşitli dövizler taşıyan üreticiler, taban fiyatının bir an önce açıklanmasını istedi. 
 
Ayçiçek Üreticileri Sendikası (Ayçiçek-Sen) tarafından düzenlenen Eski İtfaiye meydanında düzenlenen tepki eylemine yaklaşık 500 kişi katıldı. Eylemcilere CHP Edirne Milletvekilleri Recep Gürkan ve Kemal Değirmendereli ve ziraat odaları, bazı siyasi parti, sivil toplum kuruluşları üreticileri de destek verdi. Polisin aldığı geniş güvenlik önlemi altında yürüyen ve 'Emeğin için diren çiftçi' yazan döviz taşıyan grup AK Parti Keşan İlçe Başkanlığı önüne geldiklerinde hükümet aleyhine sloganlar attı. Grup, daha sonra Cumhuriyet Meydanı'na geldi. 
 
Cumhuriyet Meydanı'nda basın açıklaması yapan Ayçiçeği-Sen Genel Başkanı Nevzat Uğur, yıllardır olduğu gibi bugünde tarım konusunda akıl almaz uygulamaların sürdüğünü belirtti. Uğur, "Üretici örgütlerinin, meslek örgütlerinin söyledikleri ve önerdikleri dikkate alınmıyor. Üretici ne yapacağını bilmez durumda. Yetiştirdiği tüm ürünlerde olduğu gibi ayçiçeğinde de yaşanan her sezon bir önceki yılı aratır durumdadır. 2013 ayçiçeği hasadı bitmek üzeredir. Trakya Birlik yönetimi nerededir? AKP il ve ilçe yöneticileri nerededir? Topu birbirlerine atmaktan vazgeçip, yaşanan mağduriyete son verilmelidir. Trakya Birlik yönetim kurulu, uyguladığı sessiz ve ilgisiz görünme politikası ile ayçiçeği üreticilerini tüccarın ve yağ sanayicisinin kucağına itmiştir" dedi.
 
CHP Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli ise ayçiçeği tarlalarında yangın olduğunu ifade etti. Değirmendereli, "Bu yangını maalesef bugüne kadar hükümet göremedi. Biz bunu mecliste dillendirmeye devam edeceğiz. Ama birkaç bilgiyi paylaşmak istiyorum. 2002'den 2012'ye kadar tarım ürünlerine AKP iktidarı maalesef sadece 81 milyar dolarlık ödeme yaptı. Sadece geçen sene hayvan ithalatına 1 milyar dolar, ayçiçeği ithalatına 1,5 milyar dolar ayrıldı" diye konuştu.
 
Basın açıklamasının ardından grup olaysız şekilde dağıldı. 

DHA