Ki-Mun'un yardımcısı Suriye'ye gidecek

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un insani işlerden sorumlu yardımcısı Valerie Amos'un Suriye'ye gitmesi bekleniyor.

Ki-Munun yardımcısı Suriyeye gidecek
22 Şubat 2012 Çarşamba 20:15 tarihinde eklendi.

BM Sözcü Yardımcısı Eduardo del Buey yaptığı açıklamada, Amos'un, Suriye'ye yardım yapan kuruluşların ülkeye girişlerini sağlayabilmek amacıyla yakında bu ülkeye gitmesinin beklendiğini duyurdu. 
    
Del Buey, Genel Sekreter Ban'ın, Amos'u ''Suriye'deki insani durumu değerlendirmek ve acil olarak ülkeye insani yardımın ulaşabilmesi yönündeki çağrıyı yinelemek'' üzere göndereceğini bildirdi. 
    
Eduardo del Buey konuyla ilgili sorular üzerine, Amos'un ne zaman Suriye'ye gideceğinin belli olmadığını, bu konuda Amos'un programını ayarlayacağını, Suriye'ye ne zaman ve nasıl gideceğine karar vereceğini belirterek şunları söyledi: 
    
''Suriye hükümetinin bu insani yardım amaçlı ziyarete olumlu yaklaşmasını bekliyoruz. Genel Sekreter Ban, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile geçen hafta son derece iyi görüşmelerde bulundu ve Suriye'nin insani yardıma açık olması gereği üzerinde durdu. Rusya da bunu desteklediklerini açıkladı. BM Genel Kurulu da bu yönde karar aldı. Bu anlamda uluslararası toplumun endişelerinin giderilmesini bekliyoruz.'' 
    
BM Genel Sekreterinin ''Esad rejiminin düşmesi halinde Suriye'den akın edecek mültecilerle ilgili olarak Türk ve Lübnan hükümetleriyle temasta olup olmadığının'' sorulması üzerine ise Del Buey, ''BM her zaman türlü senaryo üzerinde çalışmaktadır, evet'' dedi. 
    
Genel Sekreter Ban'ın Suriye'deki krize ilişkin ne zaman bir özel temsilci atayacağına ilişkin soru üzerine ise Londra'da bulunan Genel Sekreterin başta Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi olmak üzere taraflarla iştişarelerini sürdürdüğünü belirtti.