Kıbrıs harekatına 'işgal' dedi

BDP'li Ertuğrul Kürkçü'nün Meclis kürsüsündeki değrlendirmesine yanıt CHP sıralarından geldi.

Kıbrıs harekatına işgal dedi
13 Aralık 2011 Salı 07:55 tarihinde eklendi.

 

TBMM Genel Kurulundaki bütçe görüşmelerinde söz alan BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Kıbrıs Barış Harekatı'nı 'işgal' olarak nitelendirdi.
 
Kürkçü'nün "Şimdi oradan askerimizi nasıl çıkaracağımızı bilemiyoruz. Kıbrıs halkı istemiyor bunları, bırakın bunları" sözleri üzerine CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi yerinden söz aldı.
 
Hamzaçebi, "İşgal değildir. O dönemdeki Cumhuriyet Hükümeti, KKTC'de yaşayan Türklerin haklarını korumak amacıyla, orada devam eden zulüm ve haksızlıkları, ölümleri, cinayetleri önlemek amacıyla gitmiştir oraya" diye konuştu. Hamzaçebi'nin sözlerini AK Parti milletvekilleri de alkışladı.
 
Kürkçü'nün 'işgal' değerlendirmesi öncesi sözleri de, "Avrupa Birliği Bakanı Bağış ile İçişleri Bakanı Şahin'in yerinde hiçbir zaman olmak istemeyeceği" yönündeydi. 
 
Kürkçü, "Neden? Çünkü, İçişleri Bakanı, bir halkı hapishaneye sokmakla uğraşmaktadır. AB Bakanlığımız ise Cumhurbaşkanı'nın deyimiyle, 'sefil bir birliğe' ülkeyi sokmaya çalışıyor. Egemen Bağış'ın, bu işi yürütürken zaman zaman kapıldığı öfke nöbetlerini anlamak gerekiyor. Fakat bu tepkiler, büyük sorun hakkında ipucu veren küçük sinyallerdir" ifadelerini kullandı.
 
BAKAN BAĞIŞ'TAN TEPKİ 
Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış da, bakanlığının 2012 yılı bütçesi üzerinde TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, Kürkçü'nün 'işgal' nitelemesine tepki gösterdi.
 
Bağış, şunları kaydetti: "Bu milli meselenin reform mutfağı olarak çalışan bakanlığımız bütçesi konuşulurken, bir milletvekilinin Türk askerini işgalci ilan etmesi, çok vahim bir neticedir.
 
Avrupa Parlamentosu ya AB üyesi bir çok ülkenin farklı platformunda Türkiye'nin 1974'te gerçekleştirdiği barış operasyonunu, adada kimsenin burnu bile kanamadan huzuru sağladığı konusunda ikna etmede çok önemli mücadeleler verdim, çok önemli tartışmalara girdim. Farklı parlamentolarda bunu yapmaktan da ülkemi savunmaktan da her zaman onur duydum. Ama kendi Meclisimizde, bu aziz Meclisin Genel Kurulunda Türk askerine işgalci diyenlere cevap vermeyi abesle iştigal buluyorum. Onlara cevabı milletimiz sandıkta verecektir..."