Kıbrıs Harekatı'nın 38. yıldönümü

Kıbrıs Türk halkı, Barış ve Özgürlük Bayramı'nın 38'inci yıldönümünü törenlerle kutluyor

Kıbrıs Harekatının 38. yıldönümü
20 Temmuz 2012 Cuma 09:28 tarihinde eklendi, 1.066 kez okundu.

 

Türkiye’nin, uluslararası anlaşmalardan kaynaklanan haklarını kullanarak 20 Temmuz 1974’te gerçekleştirdiği ve Kıbrıs Türk halkını özgürlüğüne kavuşturan Barış Harekatı’nın 38. yıl dönümü kutlamaları kapsamında, Kıbrıs Türkü’nün varoluş mücadelesi lideri Dr. Fazıl Küçük’ün anıt mezarının bulunduğu Anıttepe ile Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın Cumhuriyet Parkı’ndaki mezarında ve Boğaz Şehitliği’nde dün törenler düzenlendi.
 
Törenlere, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer, Başbakan İrsen Küçük, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri (KTBK) Komutanı Korgeneral Adem Huduti, kutlamalar için Türkiye’den gelen heyetler, bakanlar, komutanlar, siyasi parti, kurum kuruluş temsilcileri katıldı.
 
Törenlerde, protokol sırasına göre çelenkler sunuldu, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi. Törenler, anıt özel defterlerinin Cumhurbaşkanı Eroğlu, Büyükelçi Akça ve KTBK Komutanı Korgeneral Huduti tarafından imzalanmasıyla sona erdi.
 
Cumhurbaşkanı Eroğlu, Dr. Fazıl Küçük’ün mezarı başında düzenlenen törende, özel deftere özetle, "Rumların ’Enosis’ hedefine varmak, Ada’daki Türkleri eritmek ve yok etmek için başlatıkları sistemli faaliyetleri, daha başından fark ederek Türklük bilinciyle yetişen nesiller için öncü oldunuz" ifadelerini yazdı.
 
-"Milletimizin yetiştirdiği gerçek kahraman"-
 
Eroğlu, Denktaş’ın mezarı başından düzenlenen törende de özel deftere duygularını şöyle aktardı:
 
"Aziz lider Rauf Raif Denktaş;
 
Kıbrıs Türkü’nün özgürlük ve eşitlik mücadelesinin timsali, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kurucusu, Kıbrıs davasının yılmaz savunucusu ve milletimizin yetiştirdiği gerçek kahraman Kurucu Cumhurbaşkanımız Rauf Raif Denktaş, Barış ve Özgürlük Bayramı’nın 38. yıl dönümünde huzurunuzdayız. Hak, hukuk ve eşitlik mücadelesi olan milli davamızı, benzeri görülmemiş bir özveri ve dirayetle savunarak Kıbrıs Türk halkının ana vatanıyla kucaklaşıp bağımsızlık ve özgürlüğüne kavuşmasına önder oldunuz. Bağımsızlığımızın ve özgürlüğümüzün temelinin atıldığı bu anlamlı günün yıl dönümünde sizi minnet ve şükranla anıyor, manevi huzurunuzda saygıyla eğiliyoruz."
 
Büyükelçi Akça da özel deftere şunları yazdı:
 
"Değerli Kurucu Cumhurbaşkanı;
 
Şahsınızın ve Kıbrıs Türk halkının mukaddes mücadelesinin en anlamlı eseri olan, egemen ve bağımsız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde, Kıbrıslı Türk kardeşlerimizle birlikte 20 Temmuz Barış Harekatı’nın 38. yıl dönümünü gururla kutluyoruz.
 
Türk Ulusunun ayrılmaz bir parçası fedakar Kıbrıs Türk halkının haksızlığa karşı, özgürlüğü ve egemenliği uğruna verdiği eşsiz mücadeleye yaptığınız katkılar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ve Türkiye’de her zaman minnetle hatırlanacaktır.
 
Bu duygularla, Kıbrıslı Türk kardeşlerimizle beraber aziz hatıranız önünde saygıyla eğiliyoruz."
 
KTBK Komutanı Korgeneral Adem Huduti de özel deftere, duygularını şöyle aktardı:
 
"Kıbrıs Türkü’nün varoluş mücadelesinin sembolü, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Kurucu Cumhurbaşkanı, Aziz lider Denktaş;
 
Tüm benliğinizle kendinizi adayarak, Kıbrıs Türk halkının var olma ve özgürlüğü yolunda başlatmış olduğunuz büyük mücadelenin zafere ulaştırıldığı 20 Temmuz Mutlu Barış Harekatı’nın 38. yıl dönümünde huzurunuzdayız. Bugün de canı pahasına var ettiği vatanına yönelecek her türlü tehdidi bertaraf etme kararlılığı ve gücüne sahip sahip olan Kıbrıs Türkü; ömrünü Kıbrıs davasına adayan büyük bir devlet adamı, bütün Türk dünyasının gönlünde taht kurmuş büyük bir lider olarak tarihe mal olan örnek kişiliğinizi daima hatırlayacak ve asla unutturmayacaktır.
 
Kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri’nin geçmişte olduğu gibi gelecekte de Kıbrıs Türk halkının huzur ve güven ortamında yaşamasının en büyük teminatı olmaya devam edeceğini bir kez daha ifade ediyor, aziz hatıranız önünde saygıyla eğiliyoruz. Ruhunuz şad olsun."