"Kıbrıs sorununda yeni süreç başlıyor"

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ile Rum Kesimi arasındaki müzakerelere ilişkin yeni bir sürecin gündemde olduğunu söyledi.

Kıbrıs sorununda yeni süreç başlıyor
26 Kasım 2013 Salı 18:25 tarihinde eklendi.

Atalay, “Bu yeni süreçte Yunanistan ve Türkiye’nin daha çok devrede olduğu, ama yine esas sözü KKTC ve Rum Kesimi liderlerinin katılımı ile olduğu bir sürecin hızlı yürümesini arzu ediyoruz. Gönlümüz arzu ediyor ki bu defa süreç başarılı olsun, hakkaniyetli bir yapı kurulsun.” dedi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in resmi davetlisi olarak Türkiye’ye gelen KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber ve beraberindeki heyet, Beşir Atalay’ı da ziyaret etti. KKTC’nin Cumhuriyet Bayramı'nı kutlamak için 15 Kasım’da KKTC’de olduğunu hatırlatan Atalay, KKTC’nin Türkiye’nin her zaman yoğun gündemi içerisinde olduğunu söyledi.

Rum Kesimi ile müzakere sürecinin şu anda gündemde olduğunu aktaran Atalay, hem Cumhurbaşkanı’nın hem de Başbakan’ın BM Genel Sekreteri ile görüşmeleri olduğunu belirterek, yine Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Yunanistan Dışişleri Bakanı ile görüştüğünü kaydetti.

Atalay, Türkiye olarak KKTC’nin geleceğini garantiye alan, hakkaniyet ve eşitlik esasına dayalı müzakere sürecinin işlemesi için ellerinden geleni yaptıklarını bildirdi.

"BU DEFA BAŞARILI OLMASINI ARZU EDİYORUZ"

Hem Kıbrıs Türklerinin hem Türkiye’nin Ada'da iki tarafın da haklarının garantiye alındığı federal bir yapı için çaba sarf ettiğini kaydeden Atalay, bunun kıymetinin bilinmemesinden yakındı. KKTC’de hala ambargo, izolasyon yaşandığına dikkat çeken Atalay, yeni süreçli ilgili şöyle konuştu:

“Yeni süreçte Yunanistan ve Türkiye’nin daha çok devrede olduğu, ama yine esas sözü KKTC ve Rum Kesimi liderlerinin katılımının olduğu bir sürecin hızlı yürümesini arzu ediyoruz. Gönlümüz arzu ediyor ki süreç bu defa başarılı olsun. Hakkaniyetli bir yapı kurulsun. Biz KKTC’nin her zaman yanındayız.”

"KIBRIS KOPMAZ BAĞLARLA TÜRKİYE'YE BAĞLANIYOR"

Kıbrıs’ın su ve enerji sorununu çok önemsediklerinin altını çizen Atalay, Enerji Bakanı ve Su Bakanı ile martın ortasında Kıbrıs’ı ziyaret edeceklerini belirtti. Hem enerjiyi hem de suyu masaya yatıracaklarını vurgulayan Atalay, barajların bitmek üzere olduğunu, denizin altından dünyada ilk defa böyle bir sistem uygulandığını dile getirdi.

Atalay, “Yani Türkiye kopmaz bağlarla Kıbrıs adasına yahut Kıbrıs adası Türkiye’ye bağlanıyor. Verdiğimiz takvim içerisinde suyun adaya intikalini sağlamış olacağız. Daha ucuz elektrik enerjisi nasıl verilir tartışılsın istiyorum.” şeklinde konuştu.

"KIBRIS SORUNU KRONİK BİR SORUN"

Sibel Siber de Kıbrıs sorununu kronik sorun olarak adlandırarak, şöyle konuştu: “Ben bir doktor da olduğum için tıp dilinde kronik hastalıklar vardır, bir türlü iyi olmayan. İşte öyle bir durum Kıbrıs sorunu da. Şu sıralar yine Kıbrıs ile ilgili görüşmeler başlaması amaçlanıyor.

İlk aldığımız mesajlar çok olumlu olmasa da yine Türk tarafı olarak barışçı duruşumuzla büyük destek oluyoruz. Türkiye’nin de bu barışa büyük destek verdiği aşikardır. Uluslararası gözlemciler de bunu ifade ediyorlar.

Dolayısıyla Rum tarafının da izleyeceği tavra bağlı olarak başlayıp, başlamayacağı ve başlarsa akıbetinin ne olacağını hep birlikte göreceğiz. Ama ümit ederim ki çözümle sonuçlansın.”


CİHAN