Kıbrıs'ta liderler bir araya geldi

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Kıbrıs müzakereleri kapsamında, 22-24 Ocak'taki New York Greentree Zirvesi'nin ardından ilk kez bir araya geldi.

Kıbrısta liderler bir araya geldi
14 Şubat 2012 Salı 10:42 tarihinde eklendi.

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim'ın ara bölgedeki resmi ikametgahında yapılan görüşmede, diğer konular yanında, Mart sonuna kadar devam edecek görüşmenin yöntemi üzerinde durulması bekleniyor. Görüşmeye Buttenheim de katılıyor.
    
Kıbrıs Rum yönetimi meclisi, ay başındaki toplantısında, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a iletilmek üzere, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer'ın ''güvenilirliğini yitirdiğine'' ilişkin karar almış, Rum Meclis Başkanı Yannkis Omiru da Ban'a Downer'ı şikayet eden mektup yazmıştı.
    
New York Greentree'de 22-24 Ocak'ta yapılan 5. üçlü Kıbrıs Zirvesi'nin ardından, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, özel danışmanı Alexander Downer'dan Mart sonunda Kıbrıs müzakere sürecine ilişkin değerlendirme alacağını; Downer'ın raporunun olumlu olması halinde, Nisan sonunda ya da Mayıs başında çok taraflı konferans düzenleme niyetinde olduğunu açıklamıştı. Rumların Downer'a karşı tepkisi, BM diplomatı üzerinde baskı kurmaya yönelik bir tutum olarak yorumlanıyor.
    
Alexander Downer, Mart sonunda, görüşmelerin seyrine ilişkin hazırlayacağı raporu BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a sunacak.
    
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da önceki gün, Kıbrıs müzakereleri için Kıbrıs Rum yönetiminin AB dönem başkanlığını üstleneceği 1 Temmuz'un doğal son olacağını söylemişti.