"Kıdem sorunu için bir araya geleceğiz"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kıdem tazminatı ve taşeron işçilik sorunu ile ilgili olarak geçtiğimiz günlerde taraflara bir taslak sunduklarını söyledi.

Kıdem sorunu için bir araya geleceğiz
14 Kasım 2013 Perşembe 20:05 tarihinde eklendi.

Çelik, taslağın içinde de alt işverenin işçileri asgari ücrete mahkum etmesinin önüne geçmek için bir teklif de bulunduğunu belirtti.

Kıdem tazminatı için de herkesin hak ettiğini aldığı ve ihtilafı giderecek bir çalışma üzerinde durduklarını vurgulayan Bakan Çelik, bu konuda sundukları teklifin de ihtilafı ortadan kaldıracağını kaydetti. Çelik, teknik çalışmaların ve değerlendirmelerin devam ettiğine işaret ederek, Pazartesi günü heyetle bir kez daha bir araya geleceklerini bildirdi.

Bakan Çelik, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğu ve beraberindeki heyeti makamında kabul etti. Memur-Sen heyeti, toplu sözleşme masasında kalan konuları, akademisyen ücretlerinde iyileştirme, 4/C’ye kadro, İş ve Meslek Danışmanları (İMD) için düzenleme, fazla mesai ücreti, aile yardımı gibi konularda taleplerini Bakan Çelik’e iletti.

Gelen talepleri değerlendiren Çelik, akademisyenlerle ilgili çalışmaların YÖK tarafından yapılması gerektiğine işaret ederek, Memur-Sen’in YÖK ile yaptığı çalışmaların değerli olduğunu söyledi. Çelik, bu çalışma için teşekkür ederek, YÖK ile irtibatta olacakları mesajını verdi.

Bakan Çelik, 4/C’lilerin kadro talebi ile ilgili olarak ise 4/C’lilere ciddi oranlarda zam yaptıklarını ifade ederek, statü konusunun bir bakan ile bir konfederasyonun değerlendirip karar verebileceği bir konu olmadığını ancak konunun bakanlar kurulu düzeyinde ele alınabileceğini vurguladı.

Mağduriyeti giderme noktasında bir gayret içerisinde olduklarını vurgulayan Çelik, maaşlarında yüzde 40’lık bir artış yaparak mağduriyeti büyük oranda giderdiklerini söyledi.

"İŞ VE MESLEK DANIŞMANLARI HAKLI"

İş ve meslek danışmanlarının kadro geçişte yaşadığı ücret sıkıntısında bir haklılığın söz konusu olduğunu vurgulayan Bakan Çelik, 4 bin kadro sağladıklarını ve danışmanların özelliklerinden dolayı da ciddi bir başarı sağladıklarını dile getirdi.

İŞKUR’un 2013 yılı içerisinde yaklaşık 550 bin civarında istihdam sağlamasının sıradan bir olay olmadığının altını çizen Çelik, İMD’lerin yaptığı çalışmalar olarak bunu görmek gerektiğini söyledi. Kadroya geçişin ardından İMD’lerin maaşlarında 800 TL’lik bir kesintinin olduğunu aktaran Çelik, Maliye Bakanlığı ile görüşmelerin yapıldığını ve olumlu bir noktada olunduğunu belirtti.

Çelik, yerel yönetimlerde çalışan işçiler konusunun ve aile yardımı gibi konuların da masalarında olduğunu da vurguladı.

"TAŞERON İŞÇİYİ ASGARİ ÜCRETE MAHKUM ETMEYİ DOĞRU BULMUYORUM"

Taşeron işçilikte sorunların çözümünde gelinen noktanın sorulması üzerine de Çelik, taşeron işçilik konusunda yaklaşık 2 yıldır tüm tarafların görüşleri olduğuna işaret ederek, bunların bir taslak haline getirildiğini belirtti. Son görüşmede taraflarla bu taslağın görüşüldüğünü aktardı.

Taslağın içindekilerden bir tanesinin de alt işverenin işçileri asgari ücrete mahkum etmesinin olduğunu belirterek, ücretlerde farklılık olması gerektiğini kaydetti. Pazartesi günü heyetle bir kez daha bir araya geleceklerini bildiren Çelik, teknik açıdan bir değerlendirme daha yapacaklarını ifade etti.

Bakan Çelik, kıdem tazminatı konusunu hatırlatılması üzerine, basında yazılanlardan dert yandı. Amaçlarının bir kargaşa ortamı oluşturmak, huzursuzluk oluşturmak olmadığını vurgulayan Çelik, kendilerinin aksine çalışma barışını bozan hususları ortadan kaldırmak için çalıştıklarını dile getirdi.

Çelik, herkesin hak ettiğini aldığı ve ihtilafı giderecek çalışmaların üzerinde durduklarını yineleyerek, kıdem fonu uygulaması olması halinde bu ihtilafın ortadan kalkacağını kaydetti.


CİHAN