Kiev sokakları savaş alanına döndü

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de, devlet kurumlarına zorla girmek isteyen aşırı gruplarla kolluk kuvvetleri arasında önceki gün başlayan çatışmalar şiddetini arttırarak devam ediyor.

Kiev sokakları savaş alanına döndü
20 Ocak 2014 Pazartesi 23:53 tarihinde eklendi.

Bağımsızlık Meydanı’nda devam eden barışçı olarak nitelenen ‘Euro Meydan’ eylemlerinden farklı şekilde gelişen 'Sağ Sektör’ün (Pravıy Sektor) dün başlayan eylemleri gece saatlerine kadar aralıksız devam etti.

Yüzleri maskeli eylemcilerin, taşlı, sopalı, molotof bombası ve havai fişekli saldırılarına karşı kolluk kuvvetleri ise gazla müdahalede bulundu. Öte yandan polisin de eylemcilere molotof bombası ve taş atması dikkat çekti.

Kaldırım taşlarını polise fırlatan eylemciler, polisin barikat kurmak için kullandığı toplam 6 adet kamyonet ve polis otobüslerinin tamamını yaktı.

YÜZLERCE YARALI VAR

Şiddeti artarak devam eden eylemlerde 24 saat içerisinde, aralarında Türkiye’den Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirinin de olduğu yerli ve yabancı basın kuruluşlarından 20’den fazla gazeteci yaralandı. Yüzüne taş isabet eden ve hafif şekilde yaralan Cihan muhabirine ilk müdahale olay yerinde hazır bekleyen bir ambulansta yapıldı.

Eylemlerde 40’dan fazla eylemci ağır yaralandı, üç eylemcinin gözünü bir eylemcinin ise elini kaybettiği bildirildi. Açık şekilde hedef olan polislerden yaralı sayısının ise 60’ı geçtiği öğrenildi.

Sayıları bini aşan yüzleri maskeli ve kasklı eylemcilerin hedefi; cumhurbaşkanlığı, başbakanlık ve Meclis'i ele geçirmek.

Devletin idari binalarının bulunduğu bölgeyi koruyan kolluk kuvvetleri ile eylemciler arasında çıkan çatışmada çok sayıda eylemci de atılan bomba ve sıkılan göz yaşartıcı gazlardan etkilendi.

Bu arada, Bağımsızlık Meydanı'nda eylemlerini sürdüren muhalefet partileri, hükümet binaları çevresindeki şiddet içeren eylemleri üstlenmiyor. Ülkede protestolar, Ukrayna hükümetinin 21 Kasım 2013'te Avrupa Birliği ile ortaklık anlaşmasını askıya aldığı açıklamasının akabinde başlamıştı. 


CİHAN