Kilo varsa arkadaş yok

'Eğitim ve Cinsiyet' (EDGE-Education and Gender) başlıklı Avrupa Birliği projesi kapsamında 6 Avrupa ülkesinden 444 gencin yer aldığı araştırmada, kilolu kız ve erkek çocukların daha az arkadaşı olduğu ortaya çıktı

Kilo varsa arkadaş yok
10 Eylül 2014 Çarşamba 14:29 tarihinde eklendi.
.Avusturya, Almanya, Macaristan, Norveç, Polonya ve Türkiye'den 13- 16 yaşındaki gençler, kiloluları 'Tembel' ve 'Yalnız', zayıf olanları ise, 'Popüler', 'Bbaşarılı' ve 'Mutlu' olarak tanımlandı. 
 
Araştırmanın Türkiye boyutunda yer alan İzmir Ekonomi Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Hazırlık ve Lisans/Ön Lisans Programları Öğretim Üyesi Doç.Dr. Nesrin Oruç Ertürk, katılımcılara aşırı zayıftan aşırı şişmana doğru ilerleyen 6 farklı beden resminin gösterildiğini belirterek, şöyle dedi:
 
"Araştırma kapsamında, katılımcılardan bu beden resimlerini bazı sıfatlar kullanarak tanımlamaları ve bu bedenlere sahip kişiler hakkında yorum yapmalarını istedik. Katılımcı ülkeler arasındaki genel kanı şişman figürün çok fazla arkadaşı olmayacağı yönünde oldu. Örneğin Avusturyalı gençler bu algıya sahip gruplar arasında yüzde 95.7 gibi bir ortalamayla listenin başında geldi."
 
Yanıtlarda gençlerin şişman bedene sahip kişileri daha az mutlu olabileceğini düşündüklerini aktaran Doç. Dr. Ertürk, şu bilgileri verdi:
 
"Çalışmamız, öncelikli olarak gençlerin bedensel çekiciliği nasıl değerlendirdiklerini ortaya koymuştur. Avusturyalı kızların yüzde 91.3'ü, Türk kızların yüzde 90.9'u ve Alman kızların yüzde 90.9'u en şişman figürün diğerlerine göre daha az mutlu olacağını göstermiştir. Bunun aksine yönelik de Macaristan yüzde 29.6, Norveç yüzde 22.6 ve Polonyalı kızlar yüzde 22.2 oranında anoreksik figürlerin en az mutlu olduğunu düşündüler. Çalışmamızda, gençler bedensel çekicilik olarak anoreksik ve şişman figürlerin dışında kalanlar için çekici, güzel tanımlamalarının yanı sıra popüler, başarılı ve mutlu gibi değerlendirmeler kullandı. Şişman figürler ise tembel ve yalnız gibi bazı sıfatlarla nitelendirildi."