Kilosu 1000 Euro

Fransa'da, gurmelerin tercih ettiği, kralların yiyeceği ve siyah elmas olarak bilinen, Avrupa'da kilosu 1000 eurodan başlayan fiyatla satılan trüf mantarı için Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nde bahçe kuruluyor.

Kilosu 1000 Euro
16 Nisan 2013 Salı 12:38 tarihinde eklendi.

 

Orman Genel Müdürlüğü ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi arasında imzalanan Trüf Mantarı Eylem Planı Protokolü, kent için büyük bir umut kaynağı oldu.

Protokolle kampüse 10 hektarlık trüf mantarı bahçesi oluşturulacak. Rektör Prof. Dr. Mansur Harmandar, üniversitelerinin önemli görevlerinden birisinin de elde ettiği bilgileri halkın faydasına sunmak olduğunu söyledi. Prof. Dr. Harmandar, "Trüf mantarıyla ilgili önemli çalışmalar yapıyoruz. Dünya üzerinde yaklaşık 6 milyar dolarlık trüf mantarı pazarı bulunuyor. Ancak ülkemizde bu konuda fazla bir gelişme kaydedilememiş. Amacımız, Türkiye'nin pek çok bölgesinde bu mantarı üretmek ve refaha katkı sağlamak. Bu amaçla Orman Genel Müdürlüğümüz ile bir protokol imzaladık. Türkiye'deki trüf mantarının yerleri ve çeşitleri konusunda araştırma yapılacak" dedi. 
 
Prof. Dr. Harmandar, Denizli'nin ardından Muğla'nın Yatağan İlçesi'nde de trüf ormanı çalışmaları yapıldığını belirtti. Prof. Dr. Harmandar, "Üniversite olarak bu çalışmalara öncelik veriyoruz. Muğla Orman Bölge Müdürü ile kampüs alanımız içinde de bu mantarı üretmek için bir protokol imzalamaya karar verdik. Yaklaşık 10 hektarlık alanda trüf mantarı üretmek için anlaşma imzaladık. Burada aşılı meşe fidanı dikilecek ve yaklaşık beş yıl sonra ürün verecek. Üniversitemiz, bu alanda üretilen mantarlarla ilgili bütün bilimsel araştırmaları yürütecek. Orman Bölge Müdürlüğü de fidanların dikilmesi ve birkaç yıl sonra da bakım ve sulamaları konusunda görev alacak. Muğla'ya yeni bir tarım ürünü kazandırmış olacağız. İlin dünyaya açılan kapısının sadece turizmde değil, tarımda da önemli bir yere sahip olması için çalışacağız" diye konuştu.
 
Muğla Orman Bölge Müdürü Ali Yıldırım ise Muğla'nın yağış bakımından Türkiye'nin önemli illerinden birisi olduğunu vurguladı. Yıldırım, "Yoğun yağış alması, trüf mantarı yetiştirilmesi açısından önemli bir avantaj. Üniversitemizin bilimsel çalışmalarına biz de katkı vermek istedik" dedi.
 
Konuşmaların ardından trüf mantarı yetiştirilmesine ilişkin protokol, Rektör Harmandar ile Müdür Yıldırım arasında imzalandı.

DHA