Kim bu akıllı; Kurbağalıdere'nin kenarına otel

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi tarafından yaklaşık 4 yıl önce ihaleye verilmesine rağmen, halen ıslah edilemeyen ve çevreye yaydığı kötü koku, sağlıksız ortam nedeniyle Kadıköylüleri isyan ettiren Kurbağalıdere kenarına 12 katlı otel yapımı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı düğmeye bastı.

Kim bu akıllı; Kurbağalıderenin kenarına otel
28 Haziran 2016 Salı 16:59 tarihinde eklendi.
İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi tarafından yaklaşık 4 yıl önce ihaleye verilmesine rağmen, halen ıslah edilemeyen ve çevreye yaydığı kötü koku, sağlıksız ortam nedeniyle Kadıköylüleri isyan ettiren Kurbağalıdere kenarına 12 katlı otel yapımı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı düğmeye bastı.
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kadıköy Salı Pazarı olarak bilinen ancak şu anda Kurbağalıdere ıslah çalışmalarının merkezi konumundaki arazi ile Fenerbahçe Stadyumu arasındaki alanda bulunan 3 bin metrekarelik alana 12 katlı otel yapılması için gerekli imar planı değişikliğini onayladı. Askıya çıkan imar planları, itirazlar için 26 Temmuz’a kadar 1 ay süreyle askıda kalacak
 
AĞAÇLIK ARAZİ ÇÖP YIĞINLARIYLA DOLU
 
Söz konusu alan, çevreye yaydığı kötü koku ve fokurdayan görüntüleri ile sık sık medya gündemine gelen Kurbağalıdere’nin hemen yanında yer alıyor. Halen kötü kokunun hakim olduğu ve çalışmaların devam ettiği Kurbağalıdere kenarında bulunan arazi, Fenerbahçe Stadı'na uzanan anayoldan yeşil alan olarak gözükse de arazinin içerisine girildiğinde çöp yığınları dikkat çekiyor
 
YERİN ÜSTÜ 12, ALTI EN AZ 4 KAT OLACAK
 
İnşaat yoğunluğunun 2 emsal olarak belirlendiği otel alanında hamam, sauna, havuz, yemekhane gibi tesisler 1 ve 2. bodrum katlarda yer alacak. Öte yandan otelin otopark ihtiyacı, 2. bodrum kattan sonra yapılacak bodrum katlarda sağlanacak. Yerin altındaki bu katlar ise emsale dahil edilmeyecek.
 
ARAZİ İÇİNDE TESCİLLİ YAPI VAR
 
Park, yol ve konut alanını kapsayan yaklaşık 3 bin metrekarelik arazide, kayıtlara göre yıkılan ancak halen temel düzeyinde görülebilen tescilli bir yapı da yer alıyor. İnşaatın yapımı için Kadıköy bölgesindeki korunması gerekli kültür varlıkları ve tarihi eserlerden sorumlu olan 5 No’lu Koruma Kurulu’nun izni ve gözetimi gerekiyor
 
CHP’Lİ SAĞ: BAKANLIĞIN GÖREVİ MAHALLE ARASINA OTEL YAPMAK OLAMAZ
 
Otelin dere yatağı gibi riskli bir alana yapılmak istendiğine dikkat çeken İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kadıköy Belediye’sinin CHP’li Meclis Üyesi Hüseyin Sağ, “Hala Kurbağalıdere’yi ıslah edemedin. Dere yatağına, stadyum kenarı gibi kaotik bir yere 40-50 metre yüksekliğinde otel yapıyorsun. Oysa ki dere yatağının sağında ve solunda 25’er metre genişliğinde ‘dere mutlak koruma bandı’ dediğimiz ‘komşuluk’ bırakmak gerekiyor” diye konuştu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı eleştiren Hüseyin Sağ, “Bakanlığın kuruluş amaçları arasında, mahalle arasında turizm tesisi yapmak olamaz. Burada bakanlık kullanılıyor. Dere yatağına, riskli bir zeminde otel yapılmasına izin vermişler” diye konuştu. Sağ, söz konusu alana otel yapacak firmanın, Alışveriş merkezi, konut projeleri, hidroelektrik ve rüzgar santralleri ile özellikle Bağdat Caddesi’ndeki konutların kentsel dönüşümü ile ilgilenen Mono Mimarlık firması olduğunu sözlerine ekledi.
 
MODA SAHİLİ KAPATILDI
 
Öte yandan, Kurbağalıdere boyunca İBB ekiplerinin ıslah çalışmaları devam ediyor. Temiz su yüzeyinde halen kirlilik düzeyini gösteren kabarcıklar oluşuyor. Kurbağalıdere’nin temizlenmesi için haftasonu Moda sahilinin bir kısımı demir perdelerle çevrelendi. Üzerine “Kurbağalıdere ıslahı işi kapsamında deniz suyu terfi merkezi inşaatı” tabelası asıldı.

DHA