Kim bu Haydar ?

TİB'in internet site isimlerinde bulunması 'cezaya tabi' olan sözcük listesiyle ilgili olarak 'bilgi edinme hakkı' başvurusunda bulunuldu.

Kim bu Haydar ?
29 Nisan 2011 Cuma 12:39 tarihinde eklendi.

 

TİB, internet sitelerinin isimlerinde 138 sözcüğün kullanımının 'sakıncalı' ve 'cezaya tabi' olduğunu bir mektupla hosting ve servis sağlayıcı firmalara bildirmişti. Günlük hayatta sıklıkla kullanılan kelimeleri yasaklayan tebligatla ilgili olarak TİB’e bilgi edinme hakkı başvurusunda bulunuldu.
 
Bianet.org‘un haberine göre, aralarında “Adrianne”, “Haydar”, “Hikaye” gibi kelimelerin de “yasaklılar” listesinde olduğu tebligatla ilgili olarak Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Yaman Akdeniz, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, İnternet Dairesi’ne bilgi edinme hakkı başvurusunda bulundu. Başvuruda ‘kim bu Haydar’ sorusu da yer aldı.
 
Akdeniz, TİB’den şu konularda bilgi istedi:
 
 
27 Nisan 2011 tarihinde İnternet Servis Sağlayıcıları ve Yer Sağlayıcıları’na tebliğ edilen yazıda listelenmiş olan ve alan adlarında kullanılması yasaklanmış olan 138 kelimeden II Numaralı Kelime Grubunda yer alan “Adrianne” ve gene II Numaralı Kelime Grubunda yer alan “Haydar” isimlerinin neden bu listeye eklendiği hususunda bilgi edinmek istiyorum.
 
Ayrıca II Numaralı Kelime Grubunda yer alan “Adrianne” ve “Haydar” isimlerinin kime ait olduğu konusunda da 4982 Sayılı Kanun kapsamında bilgi edinmek istiyorum.
 
Bahsi geçen 138 kelimelik, üç bölümden oluşan bu listenin hazırlanması ile ilgili bütün bilgi ve belgelerin 4982 Sayılı Kanun kapsamında tarafıma gönderilmesini talep ediyorum.
 
Tebliğ’de bahsi geçen yeni uygulamanın ne şekilde yapılacağı konusu ileilgili bilgi ve belgelerin de 4982 Sayılı Kanun kapsamında tarafıma gönderilmesini talep ediyorum.
 
Yukarıda talep edilen bilgi ve belgeler Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı bünyesinde bulunan ve kamuoyunu yakından ilgilendiren bilgi ve belgelerdir. Açıklanmasında kamu yararı olan bu belgelerle ilgili 4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamındaki bir talebin bu Kanuna uygun bir şekilde değerlendirilmesi ve bahsi geçen bilgi ve belgelerin 4982 sayılı Kanunun 1 inci maddesinde yer alan demokratik, şeffaf ve eşit yönetim ilkeleri gereğince tarafıma verilmesini talep ederim.

NTV