Kimliğini unutanlar da uçabilecek

Ankara Valiliği tarafından Esenboğa Havalimanında başlatılan uygulama ile kimliklerini unutan ve bu nedenle uçuş kartı alamayan yolculara geçici kimlik belgesi verilecek.

Kimliğini unutanlar da uçabilecek
23 Haziran 2011 Perşembe 12:29 tarihinde eklendi.

 

Ankara Valisi Alaaddin Yüksel yaptığı açıklamada, kamu hizmetlerinde insan odaklı çalışmayı tercih ettiklerini belirterek, çağdaş kamu hizmetlerinin açık, katılımcı ve hesap verebilir olması gerektiğini söyledi.
 
Hizmetlerin etkili, verimli ve hızlı olması amacıyla çalıştıklarını ifade eden Yüksel, “Ankara'da başı darlanan, eli sıkışan, devlet nerede diyen insanın kafasını çevirdiğinde devletle buluşmasını istiyoruz” dedi.
 
Esenboğa Havalimanına gelen bazı yolcuların yaşadıkları telaşla kimliklerini evde unuttuklarını ve bu nedenle ciddi sorunlar yaşadıklarını belirten Vali Yüksel, “Bu yolcularımızın mağdur olmaması amacıyla alan içerisine oluşturulan polis noktasında, kimliklerini unutan yolculara geçici kimlik verilmesi uygulamasını başlattık. Telaşla kimliğini unutan vatandaşın devletle el ele tutuşması ve 'oh be işte benim devletim bu, başım dara düşünce devletim benim yanıma geldi ve benimle buluştu' diyebiliyorsa ya da vatandaşımızın hayatını kolaylaştırıyorsak ben Ankara Valisi olarak bundan bahtiyarlık duyarım” diye konuştu.
 
7 AYDA 645 KİŞİYE GEÇİCİ KİMLİK VERİLDİ
 
Yaklaşık 7 aydır devam eden uygulama sayesinde Esenboğa Havalimanında kimliğini unutan 645 kişiye geçici kimlik verildi.
 
Görümcesi ve 2 yaşındaki kızıyla Antalya gitmek üzere havalimanına gelen Aynur Başak da kimliğini unuttuğu için soluğu polis noktasında alanlardan oldu. Telaşla uçağa yetişmeye çalışan Başak, “Havalanında bilet ve kimlik kontrolü sırasında kimliğimi evde unuttuğumu fark ettim” dedi.
 
Görevlilerin yönlendirmesiyle polis noktasına geldiklerini anlatan Başak, geçici kimlik uygulamasının hayata geçirilmesinden büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek, “Eğer böyle bir uygulama olmasaydı, eve gitmek zorunda kalacaktım. Eve gitmem durumunda da uçak saatini kaçıracaktım” diye konuştu.
 
GBT SORGULAMASI YAPILIYOR
 
Esenboğa Havalimanı Şube Müdürü İdris Sezer de kimliğini unutan yolculara geçici kimlik belgesi verilmesi uygulamasının geçen yıl Kasım ayında başlatıldığını ifade ederek, geçen yıl bir aylık süreçte 45 kişiye, bu yıl ise yaklaşık 600 kişiye tek kullanımlık kimlik belgesi verdiklerini söyledi.
 
Belgenin kişinin kimlik bilgilerini beyanıyla alındığını anlatan Sezer, “Nüfus bilgi sistemi üzerinden tüm kimlik bilgileri bu evraka kaydediliyor. Ayrıca bu uygulamayla kişilerin Genel Bilgi Toplama'dan (GBT) bilgileri de soruyor. Yani aynı zamanda kişilerin GBT sorgulamaları da yapılarak, aranıp aranmadığını kontrol ediyoruz. Bugüne kadar geçici kimlik belgesi verdiğimiz bir kişinin arandığını tespit ettik ve bu kişi hakkında gerekli işlemler yapıldı” dedi.
 
Havalimanında verilen kimlik belgesinin yolcunun gittiği havalimanına kadar geçerli olduğunu ifade eden Sezer, kişinin kimlik bilgileri ile uçuş bilgilerinin yazılı olduğu bu belgenin başka bir yerde kullanılamayacağını kaydetti.
 
Geçici kimlik belgesinin verilmesi esnasında kişilerin fotoğraflarının yanı sıra yanlarında çocuk varsa çocukla birlikte fotoğraflarının çekildiğine dikkati çeken Sezer, “Her hangi bir çocuk kaçırma ihtimalini karşı aileyle birlikte çocuğun da fotoğrafı çekiliyor. Eğer çocuğun kimlik belgesi yoksa bilgileri teyit etmek ve çocuğun kimlerle uçtuğunu belirlemek amacıyla böyle bir uygulamada yapıyoruz” diye konuştu.