"Kimyasal silah savaş suçu"

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriye'deki gelişmelere yönelik açıklamasında "Kimyasal silah savaş suçudur" dedi. Ban, müdahale için ise Güvenlik Konseyi kararının beklenilmesi gerektiğine işaret etti.

Kimyasal silah savaş suçu
03 Eylül 2013 Salı 21:06 tarihinde eklendi.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriye’de kaosun hiç kimseye fayda sağlamayacağını söyledi. Ban, ABD ve Suriye’ye müdahale konusunda ittifak eden ülkelere BM’nin kimysal silah kullanımı ile ilgili rapor sonucunu bekleyerek BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) bu konuda öncü rol üstlenmesini istedi.
 
BM Genel Merkezi’nde haftasonu BMGK’nın 5 daimi üyesini Suriye’de BM misyonunun yaptığı çalışmalar hakkında bilgilendirdikten sonra bugün de aynı kurumun 10 geçici üyesine misyonun faaliyetleri hakkında açıklamada bulundu. Ban daha sonra basın toplantısı düzenleyerek Suriye’de politik çözüme yönelik her türlü fırsatın kullanılmasının önemine işaret etti. Ban, "Her türlü cezalandırıcı müdahalenin siyasi çözüm çabalarına yapacağı etkiyi göz önünde almalıyız. Suriye'de kaos hiçkimseye fayda vermez" diye konuştu.
 
21. yüzyılda artık kimyasal silah kullanımının önüne geçilmesi için çaydırıcı cezaların olması gerektiğini ifade eden Genel Sekreter, cezaların da siyasi uzlaşıya yapacağı muhtemel olumsuz etkileri de gözönünde bulundurarak hayata geçirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Ban, Rusya ile ABD’ye de dolaylı yoldan seslenerek, uluslar arası aktörlerin Cenevre-2 konferansının yapılabilmesi için gayret göstermelerini istedi.
 
Suriye’de kimyasal silah kullanıldığı yolundaki iddiaları araştıran ve hafta sonu bu ülkeden ayrılan BM misyon heyeti başkanı Prof. Ake Sellström ve ekibinin çalışmalarının önemli olduğuna işaret eden Ban, "BM inceleme misyonun başarısı herkesin yararına. Ekibin raporunu tamamlamasına fırsat verilmeli" dedi.
 
Ban, bölgeden toplanan butün delillerin yarın itibarıyla belirlenmiş laboratuvarlara ulaşacağını bildirdi. Ban, Guto incelemesi tamamlanınca BMGK ve üye ülkelerin bilgilendireceğini aktardı. Guta'daki olayın ardından diğer hadiselerin de inceleneceğini aktaran Ban, BM heyetinin hazır olunca tekrar bölgeye gideceğini ve nihai raporlarını hazırlayacağını ama henüz takvimin belirlenmediğini söyledi.
 
Uluslararası barış ve güvenliğin birinci sorumluluğunun BMGK'da olduğuna değinen Ban, BM kimyasal silah inceleme heyetinin hazırlayacağı raporu Konseyin değerlendirmesini ve her şeyin BM Şartı içinde hayata geçirilmesinin önemine işaret etti.
 
Başkan Barack Obama’nın Suriye’ye askeri müdahale seçeneğini Kongre’ye taşımasına yönelik soruya ise Genel Sekreter, Obama’nın vereceği bir karar öncesi Amerikan halkına ve Kongre'ye danışmasından memnuniyet duyduğunu ifade etti.

CİHAN