"Kimyasal silahlar imha edilsin"

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Skereteri Ban Ki-mun, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Suriye’nin elinde bulundurduğu kimyasal silahlarla ilgili çağrılarına destek verdi.

Kimyasal silahlar imha edilsin
09 Eylül 2013 Pazartesi 20:50 tarihinde eklendi.

BM Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında Ban, "Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un açıklamasını az önce okudum. Aynı şekilde ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’in bu sabah Londra'da yaptığı açıklama var. Her iki fikri de destekliyorum" dedi.

BM heyetinin Suriye’de yürütttüğü kimsayal silah kullanımı ile ilgili araştırma sonucunun eline ulaşması durumunda BM Güvenlik Konseyi’ne bazı öneriler sunacağını belirten Ban, teklifleri arasında Suriye’nin elinde bulunan kimyasal silahların güvenli şekilde transfer edilmesi olacağını kaydetti.

Suriye hükümetinin son tekliflere olumlu cevap vereceğini beklediğini aktaran Ban, kimsayal silahların güvenli bir şekilde transfer edilip imha edilmesi için hızlı davranılmasını istedi.

Ban, 21 Ağustos’ta Şam banilyösünde hükümet güçleri tarafından yapıldığı ileri sürülen kimyasal silah saldırısı iddialarını araştıran BM misyonunun nihai raporunun henüz eline ulaşmadığını açıkladı.

Kimyasal silah kullanımı raporunun Dr. Ake Sellström’ün başında bulunduğu ekip tarafından hazırlanacağı ve iddaların teyit edilmesi durumunda bunun çok büyük bir suç olacağı konusunda uyaran Ban, böyle birşeyin mutlaka uluslararası toplum tarafından cezalandırılması gerektiğini ifade ettti.

Gazetecilere geçen hafta Rusya’nın St. Petersburg şehrinde gerçekleştirilen G-20 zirvesinde yaptığı temaslar hakkında bilgi veren Ban, toplantılarda gündemin hep Suriye olduğunu dile getirdi. Suriye’de devam eden iç savaşın iki buçuk yıldır sürdüğüne işaret eden Ban, bu süre zarfında BM Güvenlik Konseyi’ni felç hale getiren bölünmüşlüğün utanç verici olduğunu söyledi.

Ban, "Eğer Dr. Sellström raporunda kimyasal silah kullanıldığını teyit ederse buna kesinlikle Güvenlik Konseyi birlik içinde gerekli cevabı vermelidir. Gerçekten de böyle birşey evrensel bir kınamayı hak eder" dedi.


CİHAN