Kıptiler'in 'baba'sı vefat etti

Mısır Kıpti Ortadoks Patriği Baba 3. Şenuda'nın hayatını kaybetti. Şenuda'nın resimlerini taşıyanKıptiler, ölen patriğin arkasından dualar ederken, ölüm haberi ile sarsılan birçok Hristiyan şok geçirdi.

Kıptilerin babası vefat etti
18 Mart 2012 Pazar 13:02 tarihinde eklendi, 2.968 kez okundu.

 

Mısır Kıpti Ortadoks Patriği Baba 3. Şenuda'nın hayatını kaybetti. Şenuda'nın resimlerini taşıyan Kıptiler, ölen patriğin arkasından dualar ederken, ölüm haberi ile sarsılan birçok Hristiyan şok geçirdi.
 
Patriğin ölüm haberi üzerine binlerce Kıpti Hristiyanlar, kiliselere akın etti. Başkent Kahire'de bulunan Kıpti Ortodoks Patrikhanesi'nin önünde toplanan 10 bine yakın Kıpti, 88 yaşında hayata gözlerini yuman Baba 3. Şenuda'nın arkasından göz yaşı döktü. 
 
Ülkenin ikinci büyük kenti İskenderiye, Hristiyan nüfusun yoğun yaşadığı Beni Süef, Asvan ve Luksor gibi kentlerde de Kıpti Hristiyanlar kiliselere giderek yas tutmaya başladılar. 
 
100'E YAKIN ESERİ VARDI 
 
Mısır'ın ikinci Cumhurbaşkanı Enver Sedat döneminde patriklik görevine gelen Baba 3. Şenuda'nın 100'e yakın dini eseri bulunuyor. 
 
Enver Sedat ile anlaşamadığı için ev hapsine konulan ve bir süre sürgüne gönderilen Baba 3. Şenuda, Mübarek döneminde ev hapsinden kurtulurken yetkilerine kavuşmuştu. 
 
Kilise içerisindeki kavgalara rağmen Hristiyanlar üzerinde etkisini koruyan Baba 3. Şenuda, 30 yıllık iktidarını bir halk ayaklanması sonucu bırakmak zorunda kalan Hüsnü Mübarek ile iyi ilişkiler içerisinde bulunuyordu. 
 
ASKERE KARŞI ÇIKMADI 
 
Mübarek'in devrilmesinin hemen ardından Mısır Devrimi'ni öven Baba 3. Şenuda, Hristiyan göstericilerin asker tarafından öldürülmesiyle sonuçlanan Massbüro olaylarının ardından askere karşı tutum takınmadığı için Kıptiler tarafından eleştirildi. 
 
Dini unvanı ve kimliğinin yanı sıra Arap milliyetçisi tavırları ile tanınan Baba 3. Şenuda, Filistin konusunda İsrail'e ağır eleştiriler yöneltmişti. 
 
MÜSLÜMAN KARDEŞLER'DEN TAZİYE  
 
Baba Şenuda'nın ölümünün ardından Mısır'da iktidarda bulunan Yüksek Askeri Konsey başta olmak üzere, hükümet, El Ezher ve Mısır Müftülüğü ile Müslüman Kardeşeler taziye mesajları yayımladı. 
 
SALI GÜNÜ DEFNEDİLECEK 
 
40 yıldan beri Mısır Kıpti Ortodoks Patriği olan Baba 3. Şenuda, salı düzenlenecek son törenle Kahire'de toprağa verilecek.

Habertürk