Kirazı bile solladı ithalat şart oldu

Tarihinde ilk kez kirazın fiyatı soğan ve patatesin kilogram fiyatından ucuz kaldı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, piyasayı kontrol altına almak için önümüzdeki dönemde soğan ve patateste ithalata izin vereceklerini açıkladı.

Kirazı bile solladı ithalat şart oldu
22 Haziran 2018 Cuma 09:05 tarihinde eklendi.
Patates ve soğan fiyatlarında son zamanlarda yaşanan fiyat artışı tüketiciyi rahatsız eder boyuta gelirken, önlem de kaçınılmaz oldu. Patatesin fiyatı bu hafta pazar ve marketlerde 6 lirayı soğan da 8 lirayı gördü. Genelde pazardan 3’er 5’er kilo aldığımız patates ve soğan fiyatlarındaki bu durum tüketicinin hiç alışık olduğu bir durum değil. Hele hele çarşı pazar fiyatlarını çok iyi takip edenler patates ve soğan fiyatının kiraz fiyatını geçmiş olduğunu görünce de gözlerine inanamıyorlar. Zira bu tarihte ilk kez yaşanıyor.
 
Raflarda soğan 
 
8, patates 6 lira civarında satılırken market raflarında bir hafta önce 10 liradan satılan kirazın fiyatının 4.5-5.5 liraya kadar düştüğü dikkati çekiyor. Napolyon kirazın fiyatı 5.5 liraya kadar inerken daha düşük kalite kirazı da 4.5 liraya bulmak mümkün. Ereğli’nin meşhur sarı kirazının fiyatı da 4 liradan satışa çıktı. Böylece soğan fiyatları ilk kez kirazın fiyatını 2’ye katlamış oldu.
 
Bakan yeşil ışık yaktı
 
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, son dönemde bazı gıda fiyatlarında yaşanan yükselişleri takip ettiklerini, soğan ve patatesin ithalatına “Belli bir ülke ve belirli bir tutar” şartı ile müsaade edeceklerini söyledi. 
Gıda fiyatlarındaki yükselişe müdahale ettiklerini ve etmeye devam edeceklerini açıklayan Zeybekci, “İthalata müsaade edeceğiz. Soğan ve patatesin Türkiye’ye gireceği miktar ve ülke belli” dedi. 
Merkez Bankası’nın son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin özetlerde “Öncü göstergeler işlenmemiş gıdanın bazı alt kalemlerinde mevsimsel normallerin oldukça üzerinde fiyat artışları gözlenebileceğine işaret etmekte. Geçici nitelik taşıdığı değerlendirilen bu hareket yakından takip edilmekte” denilmişti.
 
Fiyatlara ne oldu?
 
Mart ayında Gürcistan’ın patateste hastalık olduğu gerekçesi ile ithalatı askıya alması Niğde ve Nevşehir’de yaklaşık 400 bin ton patatesin elde kalmasına ve fiyatların artmasına neden oldu. Aradan geçen 3 ayda patates üreticisinin buradaki zararı kapatmak için patatesi piyasaya sürmediği ve fiyatların da bu nedenle aşırı arttığı iddia edildi. Fiyatlardaki artışı tetikleyen 2’nci etken de Afyonkarahisar’daki patates hasadının henüz başlamaması oldu. Mayıs’ta hallerden 1-1.5 TL arasında çıkış yapan soğandaki fiyat artışı da adeta göz yaşarttı. Üreticilere göre soğanın fiyatının aniden 8 liraya kadar çıkmasının asıl nedeni hasat dönemi yağan yağmur ve doluların ürünlere zarar verip rekolteyi düşürmesi.
 
Rusya’ya bol gitti ama fiyatı geriledi
 
Patates ve soğan fiyatlarındaki yukarı yönlü ivmelenmenin tam tersini kiraz yaşadı. Dünya Kupası nedeniyle Rusya’ya kiraz ihracı artsa da bu durum piyasadaki fiyatlara olumlu etki etmediği gibi kiraz bu süreçte 10 liralardan 5 lira seviyelerine kadar düştü. Manisa ve Niğde’de çok sayıda çiftçi kirazı dalında bıraktı. Şu anda Ereğli’de kirazın üreticiden 1.4 liraya alındığını söyleyen kiraz üreticisi Tayfur Sara , “İyi bir işçi günde 100 kilogram ürün topluyor. Bu ürünün satışından gelen para 140 lira. 75 lira işçiye ödüyorum. Ortalama 10 lira yemek ücreti var. 30 lira da ürün için harcanan gübre ve ilaca gidiyor. 100 kilogram kirazdan 25 lira kazanamıyoruz bile. Dolayısıyla ürünü toplamadık dalında kaldı. Alıcı yok. Satacak pazar bulamıyoruz” şeklinde konuştu.