"Kırgızistan yeni bir Afganistan olabilir"

Kırgızistan Devlet Başkanı Almazbek Atambaev, "ülkesinde demokrasi ve demokrat bir toplum inşa edilmesine yardım etmeyenlerin karşılarında yeni bir Afganistan bulabileceğini" söyledi.

11 Aralık 2012 Salı 21:29 tarihinde eklendi.

 

8 yıl sonra Almanya'ya ilk resmi ziyarette bulunan Kırgızistan devlet başkanı olan Almazbek Atambaev, Başbakan Angela Merkel ile görüşmelerinde sonra ortak basın toplantısı düzenledi.
 
Kırgızistan Devlet Başkanı Atambaev, "Eğer biz Orta Asya'da demokrasiyi geliştirmez, demokrat bir toplum ve parlamenter demokrasiyi inşa etmede başarılı olamazsak Orta Asya'da yeni bir Afganistan ortaya çıkabilir" dedi.
 
Ülkesindeki ABD üssünün bulunduğu Manas havaalanının 2014'ten sonra askeri amaçlarla kullanılmayacağını bildiren Atambayev, "Manas'ı hava taşımacılığında bölgede merkez hale getirmek istiyoruz, bu konuda kapılarımız herkese açık" diye konuştu.
 
Alman Başbakan Merkel ise, petrol gibi yeraltı zenginlikleri olmadığı için Kırgızistan'ın ekonomik kalkınma alanında çok çaba sarf etmek zorunda olduğunu vurgulayarak, "Kırgızistan'ın demokrasi yolunda başarıyla ilerlemesini istiyoruz" dedi.
 
Almanya ve Avrupa'nın Kırgızistan ile ekonomik alandaki işbirliği derinleştireceği sözünü veren Merkel, önümüzdeki yıl dışişleri bakanlığı ve ekonomi dünyası temsilcilerinden oluşan bir heyetin Kırgızistan'a giderek yatırım imkanlarını ve demokratik yapıların geliştirilme yollarını araştıracağını söyledi.
 
 Merkel, Almanya ve Avrupa'nın sadece yeraltı zenginliği olan veya NATO güçlerinin çekilme güzergâhındaki ülkelere önem vermediğini sözlerine ekledi.