Kirli havuzlar tehlike saçıyor

Memorial Diyarbakır Hastanesi Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Abdurrahman Önen, hijyen bakımından yoksun havuzların insan sağlığı açısından tehlike saçtığını söyledi.

Kirli havuzlar tehlike saçıyor
16 Temmuz 2013 Salı 14:07 tarihinde eklendi.

Kalabalık ortamlardaki kirli havuzların sistit adı verilen idrar yolu enfeksiyonlarına neden olduğunu ifade eden Önen, "Özellikle yaz tatillerinde sık rastlanılan havuz sistiti riskini azaltmak için kalabalık ve kirli havuzlara girmekten kaçınılmalıdır." dedi.

Aşırı sıcakların yaşandığı yaz aylarında serinlemek için ilk tercih genelde havuzlar oluyor. Ancak hijyen ve sağlık açısından gerekli temizlik şartlarını karşılamayan yüzme havuzları, göller ve bazen de deniz suyu, çocuklarda idrar yolu enfeksiyonlarına yol açabilir. Önen, çocuklarda özellikle yaz aylarında sistit adı verilen idrar yolu enfeksiyonlarının görülebileceğini söyledi. Özellikle tatil bölgelerinde kalabalık ortamlarda kirli havuzlar önemli bir sistit nedeni olduğunu ifade eden Önen, "Sağlık için gerekli şartlara sahip ve hijyenik kurallara uygunluğundan emin olunan havuzlara girilmelidir." diye konuştu.

Ağrı ve yanmanın sistit göstergesi olabileceğini kaydeden Önen, yaşanabilecek sorunları ise şöyle sıraladı: "İdrar yaparken yanma ve ağrı, sık idrar yapma, idrar miktarının az olması, aniden gelen acil idrar yapma hissi, kötü kokulu, koyu ve bulanık idrar, kasıkta ve göbek altında ağrı, idrarın damla damla yapılması ve bu sırada hissedilen şiddetli ağrı, idrarda kan görülmesi, tuvalete yetişemeden idrar kaçırma."

"BOL SIVI ALMAK ÖNEMLİ"

Sistitin tedavi edilmemesi durumunda böbreklerin zarar görebileceğini ifade eden Önen, "İdrar yolu enfeksiyonu tanısı konulduktan sonra sorun, bakteriyel bir enfeksiyon olduğu için uygun antibiyotiklerle tedavi edilmelidir. Bol sıvı alımı da mekanik temizlik yaparak tedavinin etkinliğini artırır. Hastalığın etkin tedavisi, üriner sistemde oluşabilecek sorunları en aza indirir. İdrar yollarında sistite neden olan bir idrar yolu hastalığı şüphesi varsa sorun mutlaka doğru tanı ile tespit edilerek uygun tedavi yolu belirlenmelidir. Çünkü sistit ve altta yatan neden tedavi edilmediğinde, böbrekler ciddi şekilde zarar görebilir." şeklinde konuştu.

Önen, çocukları sistitten korumak mümkün olduğunu belirterek, şu ifadelere yer verdi: "Çocukların günde en az 2 litre su içmesi sağlanmalıdır. Su, bakterilerin mesaneye tutunmasını engeller ve dışarı atılmasını sağlar. Kahve, koyu çay gibi içecekler ve acılı, baharatlı yiyeceklerin tüketimi sınırlandırılmalıdır. Bunların mesane üzerine uyarıcı etkileri vardır. Çocukların günde en az 4 kez idrar yapması sağlanmalıdır. Özellikle kız çocuklarında banyo süresi çok uzatılmamalı ve tahriş edici özelliğe sahip köpüklü sabun ve şampuan kullanılmamalıdır. Kabızlığa karşı önlemler alınmalıdır. Tuvaletten sonra kız çocuklarında genital bölge temizliği önden arkaya doğru olmalıdır. Çocuklara dar sıkı pantolonlar ve pamuklu olmayan iç çamaşırları giydirilmemelidir. Özellikle yaz tatillerinde sık rastlanılan havuz sistiti riskini azaltmak için kalabalık ve kirli havuzlara girmekten kaçınılmalıdır."


CİHAN