Kırmızı bültenle aranıyor

İnterpol, silikonları üreten PIP şirketinin kurucusunun yakalanması için "kırmızı bülten" yayınladı

Kırmızı bültenle aranıyor
24 Aralık 2011 Cumartesi 11:03 tarihinde eklendi.

 

Uluslararası polis teşkilatı İnterpol, PIP marka göğüs silikonlarını üreten şirketin kurucusu Jean-Claude Mas'ın yakalanması için "kırmızı bülten" yayınladı.
 
İnterpol'ün internet sitesine fotoğrafı koyulan 72 yaşındaki Mas'ın Kosta Rika tarafından "cana ve sağlığa kasıt" suçlamasıyla arandığı belirtildi.
 
Fransa'nın güneyindeki Seyne-sur-Mer'de 1991'de kurulan ve bu sektörde dünyanın en büyük üçüncü markası olan Poly Implant Prothese (PIP) şirketi Mart 2010'da iflas etmişti. Şirket çoğu yurtdışına ihraç edilmek üzere yılda 100 bin göğüs silikonu üretiyordu.
 
Fransa Sağlık Bakanlığı dün, PIP marka göğüs silikonlarından taktıran kadınların, bunları "önlem amacıyla ve aciliyeti olmadan" çıkarılması için doktora başvurmalarını tavsiye etmişti.
 
Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Sağlık Bakanı Xavier Bertrand ve Devlet Sekreteri Nora Berra'nın, bu implantların klinik olarak bozulduklarına dair bir işaret olmasa da, "önlem amacıyla ve aciliyeti olmadan", bu konuda endişeli kadınlara bunları çıkarttırmaları tavsiyesinde bulundukları belirtilmişti.
 
Fransız sağlık makamları bu açıklamaya kadar, bu silikonlardan taktıran kadınların, "bunları yerleştiren cerrah veya doktorlara" muayene olmaları ve protezin durumunun anlaşılması için gerekli, "uygun klinik ve radyolojik testlerin" yapılmasını tavsiye ediyorlardı.
 
Fransa'da şimdiye kadar, Fransız şirketi Poly Implant Prothèse (PIP) marka protez taşıyan yaklaşık 30 bin kadından sadece 8'inde kanser vakası teşhis edilmiş, bunların hiçbirinde bu silikonların kansere yol açtığına dair bir bağlantı bulunamamıştı.
 
65 ülkeye satılan ve Güney Amerika ülkelerinde kullanılması yasak olan PIP göğüs implantlarında sanayi tipi silikon jel kullandığı saptanan şirketin bu tarihe kadar tüm dünyada, 300 bin sahte implantı farklı ülkelere gönderdiği ortaya çıkmıştı.
 
Kolombiya sağlık makamları da, ülkede yaklaşık 15 bin kadının bu silikonlardan göğüs protezi yaptırdığını belirtti.