"Kırmızı ete zam yok"

Bursa'nın İnegöl İlçesi'nde konuşan Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Genel Başkan Yardımcısı Şaban Çetizli, Et Üreticileri Birliği'nin yüzde 20 zam kapıda açıklamalarına sert tepki gösterdi.

20 Mart 2013 Çarşamba 18:22 tarihinde eklendi, 1.133 kez okundu.

 

Et Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bılıkçı, önceki gün yaptığı açıklamada, yürürlüğe giren 'Türk Gıda Kodeksi Et ve Et ürünleri Tebliği' ile birlikte et ürünlerinde kalitenin artmasına bağlı olarak yüzde 10 ile 20 arasında fiyat değişimi beklediklerini söyledi.

Bu açıklamanın ardından Bılıkçı'ya tepki Bursa'nın İnegöl İlçesi'nde kırmızı et ve süt üreticiliği yapan Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Genel Başkan Yardımcısı Şaban Çetizli'den geldi. Ette herhangi bir zammın söz konusu olmadığını ifade eden Şaban Çetizli, açıklamayı yapan birliğin yeniden ithal hayvan getirilmesinin serbest bırakılması için böyle bir söylemi ortaya attığını iddia etti.

Çetizli, zam haberlerinin açıkça bir spekülasyon olduğunu izleyenlerin ve dinleyenlerin anlamış olmasını beklediklerini ifade ederek, "Neden derseniz; Bakanlığımızın geçtiğimiz ay uygulamaya geçirdiği bir karar var. Bakanlığımıza ilettiğimiz sıkıntılarımızı değerlendirmeye alarak ithal hayvan gelmesini durdurdular. Buna mukabil Türkiye'de hayvancılık yapan insanların mağduriyetini gidermek amacıyla bu ithaller durduruldu.

Şimdi 14 liraya danasını kestiremeyen vatandaş, bugün 15 liraya kestirmeye başladı. İnşallah nisan ayının 15'inden sonra beklentimiz 16 liradan olması kesim fiyatlarının. Bu konuda da üreticilerimizin kazanması. Bir yandan Bakanlığımız üretilen hayvanların hem desteğini veriyor, hem kesim fiyatlarının yükselmesi için gayret içerisinde oluyor hem de kasaplardaki fiyatların yükselmemesi ve tüketicinin de aynı değerden almasını sağlamaya çalışıyor" dedi.
 
Zam haberlerinin gerçeği yansıtmadığına vurgu yapan Çetizli, "Zam haberinde açıklama yapan arkadaşımız, İstanbul'da et ve lokantacılar derneğinin başkanı. Çıkıp böyle spekülasyon yapıyorlar. Kafaları karıştırıp ithal hayvanın gelmesini sağlayacaklar. Bu da Türk besicisine darbe olacak. Kasaplarda et fiyatlarının yükselmesini sağlayacaktır. Bunun karşısında olduğumuzu ifade etmek istiyoruz" diye konuştu.

DHA